Annons

Socialdemokraterna vill riva upp Lavallag

Socialdemokraterna och LO vill riva upp Laval-lagen. Partiledaren Stefan Löfven (S) presenterade på onsdagen tio vallöften, bland annat att svenska kollektivavtal ska gälla för alla som arbetar i Sverige - oavsett varifrån arbetstagaren kommer eller var arbetsgivaren är registrerad.

Under strecket
Publicerad

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson presenterar ordningsregler för schysst konkurrens på den svenska arbetsmarknaden på en pressträff på byggplatsen Änglatrumpen i Fruängen i Stockholm.

Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT

Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT.

2010 klubbade riksdagen den så kallade Lavallagen som bestämmer hur utländsk arbetskraft ska behandlas i Sverige. Lagen kom efter att EG-domstolen konstaterat att en facklig blockad av ett lettiskt skolbygge i Vaxholm 2004 stred mot EU-rätten.

Men Socialdemokraterna motsatte sig snart den svenska lagen som de menade är snävare än vad EG-domstolen krävde. När Socialdemokraterna på onsdagen presenterade ett av sina första konkreta vallöften var det åter igen Laval-lagen som stod i centrum. På en byggarbetsplats i Fruängen sade Stefan Löfven att den svenska modellen ska stärkas, och att svenska kollektivavtal ska gälla alla i Sverige oavsett från vilket land arbetstagaren kommer eller var arbetsgivaren är registrerad.

Annons
Annons
Annons