Annons
Ledare

Tove Lifvendahl:Socialdemokraterna spelar med värdegrunden som insats

Stefan Löfven på SSU:s 39:e förbundskongress tillsammans med Philip Botström, omvald ordförande för SSU. Tillsammans ansvarar de för en verksamhet som ger spelkredit till skuldsatta.
Stefan Löfven på SSU:s 39:e förbundskongress tillsammans med Philip Botström, omvald ordförande för SSU. Tillsammans ansvarar de för en verksamhet som ger spelkredit till skuldsatta. Foto: Lars Pehrson
Under strecket
Publicerad

På luciadagen i fjol presenterade S/MP-regeringen lagförslaget att likställa spelmissbruk med substansmissbruk. Från och med 1 januari 2018 får personer med spelproblem samma rätt till hjälp och stöd som personer med alkohol- eller drogproblem.

Cirka två procent av den vuxna befolkningen har spelproblem enligt Folkhälsomyndigheten. För drygt 30 000 personer är problemen så allvarliga att det kan röra sig om beroende. Till detta ska läggas de 170 000 anhöriga, varav nästan hälften är barn, som lever med detta. Det krävs bara ett litet mått av fantasi för att förstå hur de nära mår – stress, konflikter, lögner och en ekonomisk situation som är skör och otrygg.

Annons
Annons
Annons