Annons
X
Annons
X

Socialdemokraterna motverkar jämställdhet

REPLIK | JÄMSTÄLLDHET

Regeringen har sedan 2007 satsat 100 miljoner kronor per år för att stärka kvinnors företagande. Andelen kvinnliga företagare är i dag 13 procent högre än 2006.
Saila Quicklund

Tidigare i år kom glädjande siffror som visar på resultatet av en av alliansregeringens mest populära reformer – Rut-avdraget. Sedan detta infördes 2007 har allt fler valt att använda sig av avdraget för att underlätta så att kvinnor kommer i arbete och får ihop sitt vardagspussel. Antalet företag i branschen har växt kraftigt och 2012 uppgick de till fler än 17 000. Samtidigt har reformen skapat uppemot tiotusentals nya arbetstillfällen. Väldigt många av dessa är kvinnor och det ofattbara är att S-kvinnorna nu vill avskaffa Rut-avdraget. På vilket sätt gynnar färre jobb för kvinnor jämställdheten?

Regeringen har sedan 2007 satsat 100 miljoner kronor per år för att stärka kvinnors företagande. Andelen kvinnliga företagare är i dag 13 procent högre än 2006. Det är också viktigt att vi stödjer och underlättar för de kvinnor som redan driver företag och som har potential att växa. Dessa företag har större möjlighet att anställa och därmed skapa fler jobb.

Annons
X

En annan viktig reform som regeringen har genomfört är Lagen om valfrihetssystem (Lov). I dag är den genomförd i uppemot 140 kommuner. En överväldigande majoritet av de företag som startats tack vare Lov:en drivs av kvinnor. Vi tycker det är ofattbart att (S) vill rasera en så viktig reform för jämställdheten.

Socialdemokraternas traditionella politik har varit att dölja arbetslöshet genom att förtidspensionera många människor. Därtill kom även väldigt många som var sjukskrivna, där övervägande delen var kvinnor. Detta gjorde att utanförskapet i Sverige växte.

S-kvinnornas stora recept för en bättre jämställdhet är en årlig lönekartläggning (
Brännpunkt 18/10). Detta stöder M-kvinnorna men vi anser att nyckeln till bättre jämställdhet är att fler kvinnor har ett jobb och därmed en lön. S-kvinnorna motverkar jobben genom sin bidragslinje. Detta är det största hotet mot jämställdheten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  SAILA QUICKLUND

  ordförande för M-kvinnorna

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X