Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Socialdemokraterna ligger stadigt på släp

Stockholm är hela Sveriges motor, men intresset för lokalpolitiken är tyvärr klent. Till stor del beror det på att Socialdemokraterna i huvudstaden saknar förmåga att utgöra ett lockande alternativ. Partiet fick bara 22,6 procent av rösterna i senaste valet, och i opinionsmätningar därefter har fallet fortsatt.

Igår presenterade Stockholms socialdemokrater sin skuggbudget. Den lär inte bryta trenden.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Precis som på riksplanet tvingas Socialdemokraterna i Stockholm hela tiden att gå på defensiven. Man protesterar vilt mot Alliansens reformer – men accepterar dem i efterhand, vilket befäster intrycket att partiet backar in i framtiden. Fort går det dock inte. I och med skuggbudgeten har Socialdemokraterna nu hunnit fram till 2008 års borgerliga skattesänkning, som man alltså inte längre har något emot.

  Annons
  X

  Sänkningen för 2013 (Alliansen sänker med 15 öre vilket ger stockholmarna 17,33 kronor och landets näst lägsta kommunalskatt) får dock anstå till en tidpunkt då partiet släpats framåt ytterligare en bit.

  Frågan om vinstdrivande företag i välfärden är föremål för en blodig strid på riksplanet, vilket utgör ytterligare ett problem för S i Stockholm. Här drivs ju tre av fyra äldreboenden privat och det skulle vara ett allvarligt bekymmer för oppositionsborgarrådet Karin Wanngård om väljarna fick intrycket att hon ville ändra på det. Här föreslår S i Stockholm i stället bättre upphandling. Men vem är emot det?

  Även i Stockholm försöker S profilera sig inom jobbfrågan. Dock utan framgång.

  Ett av huvudnumren i skuggbudgeten är att man vill korttidsanställa 1500 socialbidragstagare för att kvalificera dem till a-kasseersättning, vilket ledarsidan skrev om tidigare i veckan (”Socialdemokraternas försäkringsbedrägeri” 22/10).

  Upplägget är dock ännu mer tvivelaktigt än befarat. I skuggbudgeten görs klart att korttidsjobben inte är öppna för alla: ”medlemskap i a-kassan ska vara en förutsättning”. Man får förstås vara glad att det inte kommer att krävas medlemskap i SAP, men ändå måste man fråga sig om detta krav ens är lagligt.

  I brist på riktig politik föreslår S dock några humörhöjare i debatten. Tyvärr saknas butlern och de könsneutrala toaletterna från valrörelsen 2010, men här finns ändå något. Särskilt bör framhållas förslaget om ”fria ytor för skapande konst i gaturummen”, där ”vitkalkade väggar skulle öppnas för fritt skapande” och ”där man bokar tid precis som i tvättstugan ”. Vad kan möjligen gå fel?

  Alliansen i stadshuset ansåg det som så osannolikt att oppositionens skuggbudget alls skulle väcka något intresse, att man valde att inte kommentera den över huvud taget annat än på direkt fråga, för att inte riskera att väcka den björn som sover. Det kanske var lika bra.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X