X
Annons
X
Viktigast för Mattias Jensen och Stefanie Antonilli när de dansar kizomba är vad de kallar ”connection”, alltså en både fysisk och mental kontakt.
Viktigast för Mattias Jensen och Stefanie Antonilli när de dansar kizomba är vad de kallar ”connection”, alltså en både fysisk och mental kontakt. Foto: Allis Nettréus

Socialdans – storstadens heta ”må bra”-trend

Långläsning

Sugen på att nystarta året med pardans? Utbudet av så kallad socialdans är rikare än någonsin. Bara i Stockholm arrangeras danskvällar med kizomba, fox, salsa eller tango flera gånger i veckan. En ny trend är att turas om att föra och följa.

Som att kramas i takt – så kan dansen kizomba te sig för utomstående. Ändå är den angolanska pardansen, som i olika varianter har fått fäste i Sverige under de senaste åren, en aning mer komplex än så.

24-åriga Stefanie Antonilli, genusstuderande och van socialdansare, upptäckte kizomban på youtube för fyra år sedan och fastnade direkt:

Viktigast för Mattias Jensen och Stefanie Antonilli när de dansar kizomba är vad de kallar ”connection”, alltså en både fysisk och mental kontakt.

Foto: Allis Nettréus Bild 1 av 5

Både Mattias Jensen och Stefanie Antonilli dansar främst urban kiz, en stil utvecklad från kizomban.

Foto: Allis Nettréus Bild 2 av 5

Mattias Jensen går ut och dansar en eller ett par gånger i veckan, och åker ibland på kizombafestivaler utomlands för att dansa.

Foto: Allis Nettréus Bild 3 av 5

Stefanie Antonilli har dansat olika stilar, men när hon upptäckte kizomban på youtube blev hon frälst. ”Jag tittade nog på alla videor som fanns”, säger hon.

Foto: Allis Nettréus Bild 4 av 5

”En av de saker jag älskar med kizomba är att det kan se så enkelt ut, trots att det egentligen är så svårt”, säger Stefanie Antonilli.

Foto: Allis Nettréus Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X