”Sociala medier spelade en avgörande roll”

Nya mediekanaler spelade en central roll när kuppförsöket misslyckades i Turkiet. Makthavarna lyckades behålla kontakten med stora grupper av människor. Det är tydligt att det har blivit svårare att hindra information från att nå fram, skriver Pontus Wallin, gästforskare i Istanbul.

Under strecket
Publicerad

Demonstranter samlades till stöd för regeringen på Taksim-torget i Istanbul på lördagen.

Foto: Emrah Gurel/AP

Pontus Wallin

Foto: Privat
Annons

Det har under lång tid pågått en politisk kamp om medierna i Turkiet. Landet är en demokrati där allmänna val avgör vem som tilldelas den politiska makten. Samtidigt har ledande politiker utnyttjat sin maktställning för att tillskansa sig otillbörlig makt över medierna. Sådan makt kan sedan användas för att motarbeta politiska motståndare och därmed också påverka valresultat.

Under det senaste året har exempelvis tidningar stängts eller tvingats till förändringar i sin nyhetsrapportering. Även enskilda journalister har anklagats för terrorism och landsförräderi varpå de har fängslats. I sociala medier har vissa politiska uttalanden bedömts vara olagliga samtidigt som regeringsanhängare tillåtits sprida hot och hat utan repressalier.

Annons
Annons
Annons