Annons
X
Annons
X

Sociala medier ett föråldrat begrepp

Vad menas egentligen med att använda internet? Frågan har blivit allt mer komplicerad i samband med att internetanvändningen näst intill har fördubblats på tio år. Detta diskuterades under Internetdagarna i Stockholm och SvD Kultur var på plats.

Digital kultur: Analys
[object Object]
”Datorspel räknas inte in i sociala medier, men ändå är ungdomar som spelar väldigt, väldigt sociala”, säger Katarina Graffman, doktor i antropologi vid Uppsala Universitet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Datorspel räknas inte in i sociala medier, men ändå är ungdomar som spelar väldigt, väldigt sociala, med multiplayer-spel och så vidare. För mig går det inte att tala om sociala medier längre, säger Katarina Graffman, doktor i antropologi vid Uppsala Universitet.

Hon var en av deltagarna under paneldebatten om den färska rapporten ”Svenskarna och internet” som hölls under Internetdagarna i Stockholm. Rapporten visar bland annat att män i högre utsträckning än kvinnor använder internet, samtidigt som 16- till 25-åriga tjejer dominerar när det gäller användning av internet i mobilen.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Katarina Graffman som har forskat om beteende på internet i 15 år menar att begreppet sociala medier måste problematiseras och konkretiseras. Samtidigt poängterar hon att några av undersökningens premisser kan ifrågasättas.

  Annons
  X

  – Vad menar vi ens med att vara på internet? När man tittar på exempelvis Netflix kanske man inte tolkar det som ”att använda internet”. Det finns ganska lite statistik som jag tycker att jag kan använda, säger hon.

  Totalt har användningen av sociala medier fördubblats sedan Twitter och Facebook fick genomslag år 2010, fastslår rapporten. Daglig användning av Facebook har dock minskat konstant bland svenskarna sedan 2013, samtidigt som Instagram stadigt har ökat under samma tidsperiod. Snapchat uppvisar även en markant ökning mellan 2015 och 2016.

  Katarina Graffman säger att Snapchat innebär en återgång till ett mer intimt och normaliserat samtal där användarna inte vill bli föremål för allmän beskådan på samma sätt som på Facebook.

  – På Snapchat ingår man i små grupperingar, det är ett normaliserat beteende vi har sett där ungdomarna inte vill visa upp sig.

  Samtidigt menar forskaren att teknik som föräldrar ger barn tenderar att bli föråldrat när barnen blir tonåringar. Bland annat visar rapporten att småbarn i större utsträckning använder läsplattor än ungdomar i de lägre tonåren.

  – Plattorna är så pass nya att det är för tidigt att dra större slutsatser. Men de används flitigt i barnuppfostran. Tidigare erfarenheter visar oss att det man använder när man är barn vill man inte använda under tonårsfasen. Tittade man på ”Bolibompa” när man var sju vill man inte göra det när man är tolv, säger Katarina Graffman.

  Under Internetdagarna deltog även den omtalade visselblåsaren Edward Snowden på videolänk från Ryssland.

  Annons

  ”Datorspel räknas inte in i sociala medier, men ändå är ungdomar som spelar väldigt, väldigt sociala”, säger Katarina Graffman, doktor i antropologi vid Uppsala Universitet.

  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X