Annons

Fredrik Svenaeus:Social intelligens utan innehåll

Psykologen Daniel Goleman gjorde stor succé när han 1995 lanserade begreppet emotionell ­intelligens. Hans nya bok handlar om social intelligens, men den som intresserar sig för det sociala samspelets känsloliv bör hellre vända sig till Aristoteles och Heidegger.

Under strecket
Publicerad

Är du socialt kompetent lille vän? Du kanske rentav har social intelligens? Begreppen retar nog kräkreflexen på en del, inte minst på arbetssökande. Social kompetens och intelligens har blivit något av standardingredienser i det managementtugg som serveras i morgontidningarnas näringslivsdelar – både i artiklar och i jobb­annonser. Ve den medarbetare som inte har ”god kommunikativ förmåga”, ”trivs med att arbeta i team”, eller rentav ”älskar kundkontakt”. De får se sig om efter sin försörjning någon annanstans.

I Social Intelligence: The New Science of Human Relationships (Hutchinson, 403 s) försöker sig psykologen Daniel Goleman på en vetenskaplig underbyggnad av begreppet. Goleman blev känd för en större publik efter succén med ”Emotional Intelligence” 1995 och det populärvetenskapliga recept som han formade där förs vidare på ett framgångsrikt sätt i den nya boken. Det gör också huvudtesen – nämligen att känslorna är en viktig del av vårt tänkande och handlande, speciellt i mötet med andra männi­skor – och den som lärt sig uppskatta Golemans stil lär inte bli besviken. Precis som i genombrottsboken handlar det om en mix av personligt färgade anekdoter, de senaste vetenskapliga rönen om hur hjärnan fungerar och moralfilosofiska betraktelser kring vilket samhälle vi vill ha i framtiden.

Annons
Annons
Annons