Social bubbla i jul – så ska råden tolkas

Julen lär bli ensammare än vanligt för många – nya restriktioner har införts för att hejda den skenande smittspridningen.
Julen lär bli ensammare än vanligt för många – nya restriktioner har införts för att hejda den skenande smittspridningen. Foto: Lars Pehrson

Nya restriktioner och skärpta allmänna råd har införts på löpande band för att minska smittspridningen. Samtidigt går vi snart in i december – en av årets mest sociala månader. Så hur ska man tolka råden? Vad får man göra – och inte? Här guidar SvD med hjälp av experter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Vi avråder från att handla i butiker”, säger Maria Rotzén Östlund.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Frisörbesök bör undvikas, tycker Stephan Stenmark.

Foto: Alexandra Bengtsson

Det är inte läge för glöggmingel i år.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Jag tillhör dem som tycker att vi ska avråda från onödiga resor i hela Sverige”, säger Stephan Stenmark.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vanligtvis kan staten inte göra någonting om man struntar i att följa råd, säger Mårten Schultz, SvD:s juridiska expert.

Foto: Malin Hoelstad
Annons

Smittspridningen ökar i landet vilket lett till att såväl skärpta råd som att en rad nya restriktioner har införts. Sedan i fredags är det exempelvis förbjudet att sälja alkohol på krogen efter klockan 22 och maxtaket för allmänna sammankomster har sänkts från 50 personer till åtta. Samtliga regioner har nu infört skärpta allmänna råd och i vissa regioner har de även förlängts.

Men hur bör råden och restriktionerna tolkas – och följas – rent konkret? Får man till exempel gå till frisören, tandläkaren eller massören? Och hur ska man tänka kring sitt umgänge – är det okej att bjuda in till glöggkväll?

Annons
Annons
Annons