Annons
X
Annons
X
Vin & Mat
Recension

Frantzén/Lindeberg Sober lyxverkstad

En kväll på Restaurang Frantzén/Lindeberg blir en oförglömlig upplevelse som förför, förbluffar och förnöjer.

[object Object]
Frantzén/Lindebergs grundare, köksmästare Björn Frantzén, och konditor Daniel Lineberg har en lång meritlista tryfferad med bland annat Edsbacka krog och Oaxen. Foto: KARIN MALMHAV

Frantzén/Lindeberg

Typ
Lyx
Kontakt
Lilla Nygatan 21

Tel 08-20 85 80 Öppet: Tis–lör 18.00–01.00 Varmrättsmenyer 895 kr, 1295 kr

Betyg: 6 av 6

Atmosfären på Stockholms senaste lyxkrog Frantzén/Lindeberg är sober, elegant och leende lågmäld. Och i denna distingerade miljö, den före detta stjärnkrogen Mistrals lokaler, ska man snart ertappa sig själv med att sitta och veva på en prydligt serverad speldosa, nynna med i Idas sommarvisa och på nästan allvar tycka att det förstärker matupplevelsen.

Till skillnad från många andra gourmetkrogar är det just lekfullheten och den diskreta humorn som fascinerar mest. Att maten smakar himmelskt är ingen direkt överraskning, det förväntar sig nog de flesta gäster som pungar ut med 2290 kronor för en komplett måltid – per person. Men att mitt i denna gastronomiska lyx få uppleva service med glimten i ögat, med en liten klackspark här och en vits där, det är magiskt.

Man känner sig välkommen från första stund. Bara ett sällskap i kvarten tas emot mellan klockan 18 och 20, vilket är sista tid eftersom middagen tar tre till fyra timmar. Denna sympatiska ordning gör att den kunniga personalen hinner bry sig om varje gäst. Egentligen börjar ett besök hos Frantzén/Lindeberg dagen före. Då ringer nämligen krogen upp och kollar att allt är okej. Och slutar dagen efter med den frukost man får med sig och den tack-mms-hälsning som krogen skickar.

Annons
X

Sammantaget blir det en interaktiv föreställning. Menyns skickligt seriekopplade rätter och personalens öppna attityd gör att bordsamtalen ständigt återförs till den mat som just serverats. Med rökeffekter, i dimbankar, med ljud och luft och dofter i påsar som öppnas i samband med servering. I Frantzén/Lindebergs lätt manliga experimentvärld boostas verkligen äventyret.

Det finns förstås en risk med detta: allt blir så intill matthet regisserat och man undrar varför man ska gå hit igen när man redan upplevt föreställningen.

Av bland annat detta skäl byts menyerna ut tämligen ofta. Hittills är det bara en rätt som fått vara med sedan starten i januari och det är pilgrimsmusslan serverad med krispiga brödsmulor, tobakshonung och höaska. Men Krogguidens favorit blir de fattiga riddarna med hyvlade flagor av tryffel, tryffelgrädde, superparmesan, silverlök och 100-årig vinäger, snyggt droppad vid bordet. Och så brödet, det oerhörda brödet.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Krogguiden

  Annons
  Annons
  X

  Frantzén/Lindebergs grundare, köksmästare Björn Frantzén, och konditor Daniel Lineberg har en lång meritlista tryfferad med bland annat Edsbacka krog och Oaxen.

  Foto: KARIN MALMHAV Bild 1 av 1
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X