One night in MiamiSnyggt men tillrättalagt stjärnmöte i Miami

Från vänster: Leslie Odom Jr, Eli Goree, Kingsley Ben-Adir och Aldis Hodge.
Från vänster: Leslie Odom Jr, Eli Goree, Kingsley Ben-Adir och Aldis Hodge. Foto: Courtesy of Amazon Studios

Miami 1964: på ett motellrum samlas Malcolm X, Cassius Clay, Sam Cooke och Jim Brown efter Clays vinst mot Sonny Liston. Trots att filmen bjuder in till samtal blir det inte mycket sagt.

Under strecket
Publicerad
Eli Goree som Cassius Clay.

Eli Goree som Cassius Clay.

Foto: Patti Perret/Amazon Prime Video
Annons

På ett motell i Miami 1964 samlas Malcolm X och Cassius Clay tillsammans med soulstjärnan Sam Cooke och NFL-esset Jim Brown. Den modesta miljön säger föga om vad som nyss har hänt. Blott 22-årige Clay, som snart ska bli Muhammed Ali, har gått på knock, självsäkert dansat fram i ringen och i närvaro av sina bröder erövrat mästerskapsbältet från Sonny Liston.

Nu förväntar sig dessa framgångsrika men likväl ständigt diskriminerade herrar, olika starka symboler för Black Power-rörelsen, ett fulländat firande med sprit, sång och kvinnor. ”Även om jag är militant, vet jag hur man har roligt”, säger Malcolm X, som är den som regisserat sammankomsten. Partysinne är dock inget han visar här, om än sinne för humor – det enda som motellrummet bjuder är vaniljglass. Aktivisten X går i andra tankar, att med hjälp av Clay missionera för en renare falang av islam, och med tungviktarens hjälp vinna över några viktiga kuggar. Men dessa misströstar, Cooke vill supa, Jimmy definitivt ligga.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons