Snusstudie blir fall för kammarrätten

Sveriges ledande medicinska universitet Karolinska institutet, KI, vägrar att lämna ut grundmaterialet i den största studien om riskerna med snus till en kritisk amerikansk forskare. Konflikten behandlas nu av kammarrätten.

Under strecket
Publicerad
Annons

Inställningen till snus har rört upp känslorna i den internationella antitobaksrörelsen i flera år med numera i det närmaste totalt låsta positioner. En grupp hävdar att snus är avsevärt mindre farligt än att röka cigaretter – därför bör rökare rekommenderas att använda snus istället (kallas harm reduction – skademinskning). Den andra falangen hävdar snusets farlighet och anklagar ”snusvännerna” för att vara köpta av tobaksindustrin.

Ett viktigt inslag i striden är den största snusstudien i världen som drivs av forskare vid KI i Sverige. Den bygger på 380 000 byggnadsarbetare som behandlats inom Bygghälsan mellan 1969 och 1993 och som bland annat uppgivit sina rök- och snusvanor. ”Byggarbetarstudien” har under årens lopp avsatt sex-sju rapporter. De visar på olika risker med snus främst för hjärtproblem och vissa cancerformer som dessutom är större än i andra studier.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons