Annons
X
Annons
X

Snusmugglingen har ökat drastiskt

Den olagliga införseln av både utländskt och oskattat svenskt snus har ökat drastiskt på bara några år. 2010 slogs alla rekord då smugglingen uppskattades till nästan 7,2 miljoner dosor. Kraftiga skattehöjningar på snus ligger bakom den nya smugglingen som regeringen verkar helt omedveten om.

Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX

Smugglingen av snus till Sverige har förut mest handlat om införseln via Finlandsbåtarna. Enligt reglerna får man föra in oskattat snus via taxfreeshopen till ett värde av 4300 kronor och bara för eget bruk. Över den summan ska det betalas snusskatt men det görs inte alltid.

Det nya är smugglingen över Öresund. Den går till på två sätt. Antingen är det snus som tillverkas helt lagligt i Danmark, men som förs in i stora partier utan att det betalas någon svensk snusskatt. Eller så är det svenskt snus som fiktivt exporteras till Norge och som sedan transiteras till Danmark för att därefter dyka upp i Sverige igen utan att det någonstans betalas svensk skatt på snuset.

– Det handlar om flera ton som kommer in i Sverige på det sättet. Vi anar oss till affärsuppgörelser och organiserade ligor som levererar snuset till vanliga butiker och gör stora förtjänster, säger Sune Rydén, nationell specialist på frågor om alkohol och tobak på Tullverket.

Annons
X

Rundgången på de svenska dosorna hänger ihop med att Sverige enligt EU-beslut inte får exportera snus till andra EU-länder. Däremot går det bra till Norge som inte är med i EU och där finns också en marknad med snusare. Det gör det även i Danmark, men eftersom svenska snustillverkare inte får exportera till EU-landet Danmark går trafiken i stället via Norge till Danmark.

I Danmark finns några legala tillverkare av snus för den egna marknaden, men till skillnad från Sverige har Danmark klartecken från EU att exportera snus. Men det gäller märkligt nog bara lössnus, inte portionssnus som är förbjudet i Danmark.

Enligt svenska tullen har det tidigare inte varit särskilt intressant att smuggla in snus från Danmark. Förtjänsten har helt enkelt varit för liten. Men det har nu drastiskt ändrats med regeringens skattehöjningar. Sedan 2006 har skatten på snus ökat med 210 procent, från 123 kr per kilo till 382 kr från i år. Under samma tid har den danska snusskatten legat på omkring 66 kr per kilo.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att regeringen vågat sig på en så rejäl höjning har motiverats med att risken för ”oregistrerad konsumtion” är marginell. Marknaden är helt enkelt för liten för att det ska uppstå någon organiserad smuggling av snus.

  Med motsvarande argument har därför regeringen varit betydligt försiktigare med att höja skatten på cigaretter. Den har bara höjts med 46 procent sedan 2006 med motivet att en kraftigare höjning just skulle leda till mer smuggling.

  I regeringskansliet verkar man inte känna till den danska smugglingen överhuvudtaget. Ulrik Lindgren är politiska sakkunnig på socialdepartementet:

  – Nej, den känner vi inte till, men är förstås tacksam för all information vi kan få. Däremot vet vi ju att när man höjer punktskatten på någon vara i Sverige så ökar införseln, både den lagliga och olagliga, från utlandet. Och när det gäller snus har vi känt till smuggeltrafiken på Finlandsbåtarna. Men det har vi försökt komma åt genom att dosorna som säljs taxfree ser annorlunda ut än de vanliga. Och därför borde de inte kunna dyka upp i vanliga butiker på land, säger Ulrik Lindgren.

  För tio år sedan var Swedish Match i stort sett den enda aktören i Sverige, men nu finns både inhemska konkurrenter och importsnus som antingen är skattat eller infört illegalt.

  – Genom regeringens skatteförändringar har man skapat en grogrund för en illegal marknad som inte fanns tidigare. Det är ljusskygg verksamhet och vi möter den illojala konkurrensen i försäljningsledet ute i butikerna i Skåne, Göteborg och Stockholm, säger Patrik Hildingsson, informationschef på Swedish Match.

  Han menar att det också är märkligt att göra snuset dyrare ur folkhälsosynpunkt.

  – Nu är det nästan ingen prisskillnad mellan en dosa snus och ett paket cigaretter. Och detta trots att vi vet att det är mycket större hälsorisker med röktobaken, säger Patrik Hildingsson som anser att regeringen borde ompröva den extrema skattehöjningen på snus.

  Tullens faktiska beslag av snus ligger nu på cirka ett ton, men Sorad, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet, uppskattar smugglingen till över 7,1 miljoner doser. I butik är det värt nästan 350 miljoner kr.

  Sune Rydén på Tullverket i Göteborg:

  – Det är vanskligt med uppskattningar. Till skillnad från alkohol som tas in över gränsen finns inga krav på dokumentation när det gäller snus. Införseln bygger på folks goda vilja och ärlighet att betala svensk punktskatt, men pengarna man kan tjäna är ett starkt incitament att fuska. Milt uttryckt, säger Sune Rydén.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X