Snuskskämtet alla talar om

I filmen The Aristocrats berättar ett hundratal komiker samma skämt om och om igen. Skämtet ifråga kallas det snuskigaste någonsin. Det har berättats i generationer i slutna sällskap av folk som har humor som yrke, men det har sällan framförts inför en vanlig publik. Regissören Paul Provenza förklarar hur ett enda skämt kan bära en hel film.

Under strecket
Publicerad
Whoppi Goldberg drar sin version av The Aristocrats-skämtet.

Whoppi Goldberg drar sin version av The Aristocrats-skämtet.

Annons

Provenza, som själv är ståuppkomiker, låter lite trött när SvD når honom på telefon i Los Angeles.
– Jag var uppe hela natten och jobbade med dvd-versionen av The Aristocrats, förklarar Paul Provenza.
Ganska snabbt gaskar Provenza upp sig och berättar hur The Aristocrats kom till.
– Jag och Penn Jillette, från trolleriduon Penn & Teller, är bästa kompisar och vi brukar ofta sitta och diskutera i timtal. En kväll i Las Vegas började vi snacka om likheten mellan jazzmusiker och komiker. Riktigt duktiga komiker kan likt en musiker improvisera utifrån ett givet tema och då blir själva framförandet lika mycket en del av skämtet som den punchline som ofta är själva kärnan i ett skämt. Sedan kom vi på att just The Aristocrats är det ultimata riffet, utgångspunkten, för en komiker. Och, ja, sedan fick vi för oss att göra en film av det hela, berättar Provenza.

Man kan i princip säga att det finns lika många versioner av The Aristocrats-skämtet som det finns komiker. Men alla utgår ifrån en bestämd ram. Det börjar med att en artist kommer in på kontoret hos en bokare. Artisten vill få sin föreställning bokad och blir ombedd att förklara vad den går ut på. Artisten förklarar att det är en familjeakt. Han, frugan, sonen, dottern och deras hund ingår. Sedan börjar artisten beskriva vad som händer på scenen. Och det visar sig att den är extremt sexuellt explicit. Gerontofili, koprofagi, incest, zoofili, sodomi och i stort sett varenda sexuell perversion man kan komma att tänka på ingår. Endast fantasin sätter gränser. När beskrivningen är klar frågar bokaren chockat vad akten kallas och artisten svarar ”The Aristocrats!”.
– När komiker berättar det här skämtet handlar det om att överträffa varandra. Hur det hela levereras är huvudsaken.
Paul Provenza jämför det hela med konstnärer som målar stilleben och hur jazzmusiker som John Coltrane, Miles Davis och Charlie Mingus gör sina personliga tolkningar av kända musikstycken.
Det tog Paul Provenza fyra och ett halvt år att bli klar med The Aristocrats. Då hade han 140 timmar material. Över hundra komiker medverkar i bioversionen.
– De flesta som är med i filmen är kompisar till mig och Penn. Vi filmade dem när vi sprang på varandra. Men det var en plåga att klippa ned det hela till hanterlig längd. Alla är ju så roliga. Dvd-versionen kommer att bli något extra, det kan jag lova. Vi ska ta med så mycket som tekniskt är möjligt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons