Annons

Mikael Parkvall:”Snuskexpertens” ordbok en riktig kulturgärning

Många av de ord som finns med i ”Stora fula ordboken” hittar man inte sällan på väggar på allmän plats. Här befrias en vägg i Skanstull i Stockholm från sådant klotter.
Många av de ord som finns med i ”Stora fula ordboken” hittar man inte sällan på väggar på allmän plats. Här befrias en vägg i Skanstull i Stockholm från sådant klotter. Foto: David Magnusson

I kvällspressen har han kallats ”snuskexpert”, men med ”Stora fula ordboken” har Bengt Dagrin dokumenterat det allra mest folkliga ordförråd som lexikologer ryggat för.

Under strecket
Publicerad

Nu finns ”Stora fula ordboken” tillgänglig på nätet. Det är en av många specialordböcker som finns att tillgå för svenska. Sedan tidigare kunde ordentusiasten gotta sig åt verk som ”Städteknisk ordlista”, ”Isordbok”, ”Byggnadsglasordlista”, ”Pundartugg”, ”Korrosionsordlista”, ”Bergslagens gruvspråk”, ”Plast- och gummiteknisk ordlista” och ”Lär dig att fatta vad kidsen säger”, vartill förstås kommer ett antal slang- och dialektlexikon. Dock har få eller inga sammanställningar av svenskans specifikt tabubelagda ordförråd gjorts innan författaren och tunnelbaneföraren Bengt Dagrin 1985 publicerade ”Fula ordboken”, som därefter återutgivits i flera nya och utökade upplagor. Dagrin har i kvällspressen rubricerats som ”snuskexpert”, och kallar sig gärna själv ”malediktolog”, alltså kännare av just ord som anses icke rumsrena.

Den nu fritt tillgängliga upplagan uppges innehålla 20 000 ord, och dokumenterar därmed en ansenlig del av den svenska ordskatt som traditionella ordböcker nobbat. I äldre upplagor av Svenska Akademiens ordlista hette det att ”Vulgära benämningar på könsdelar och sexualvanor och en del andra kroppsdelar och kroppsfunktioner tas inte med”, och det var först 1986 som ett mindre antal ”runda ord” inkluderades, om än med varningstexten ”kan väcka anstöt”. Den här typen av ord ansågs så farliga att äldre ordböcker som alls vågade ta upp orden typiskt gav dem latinska översättningar för att skona känsliga läsare.

Annons
Annons
Annons