Snuset på frammarsch bland unga tjejer

På bara tre år har andelen dagliga snusare ökat från tre till nio procent bland flickor och kvinnor i åldern 16-29. Arkivbild.
På bara tre år har andelen dagliga snusare ökat från tre till nio procent bland flickor och kvinnor i åldern 16-29. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Samtidigt som rökarna blir färre är snuset på frammarsch i Sverige, allra mest bland tonårstjejer och unga kvinnor. Oroande, tycker Folkhälsomyndigheten, som tror att den hårda marknadsföringen av tobaksfritt snus påverkar många.

Under strecket
Cecilia Klintö/TT
Publicerad
Annons

På bara tre år har andelen dagliga snusare ökat från tre till nio procent bland flickor och kvinnor i åldern 16–29. Snusningen är fortfarande mer utbredd bland pojkar och män, men bland dem är ökningen inte lika snabb.

– Vi får i den här undersökningen inte reda på vilken typ av snus man använder, men vi vet att de senaste åren har det marknadsförts ett snus som inte innehåller tobak, ett nikotinsnus som tidigare såldes som ett läkemedel för rökavvänjning, säger Josefin Jonsson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons