Annons

BeyondSnurrigt värre när jorden kastar av sina passagerare

”Au revoir” av duon Wang Ramirez med Fan Luo, Frida Dam Seidel, Hiroki Ichinose och Yasmin Mahmoud.
”Au revoir” av duon Wang Ramirez med Fan Luo, Frida Dam Seidel, Hiroki Ichinose och Yasmin Mahmoud. Foto: Lennart Sjöberg

Golvet roterar, kropparna flyger – två nya verk av franska koreografer utmanar Göteborgsoperans danskompani att utsätta sig för gravitationens kraft.

Under strecket
Publicerad

”Au revoir” med Tsung-Hsien Chen, Rachel McNamee, Mai Lisa Guinoo, Einar Nikkerud, Riley O´Flynn, Arika Yamada, Endre Schumicky och Fan Luo.

Foto: Lennart SjöbergBild 1 av 2

”Hurricane” av Yoann Bourgeois med Jesse Bechard, Amanda Åkesson, Emelie Leriche, Christoph von Riedemann, Delphine Boutet, Ingeborg Zackariassen och Satoko Takahashi.

Foto: Lennart SjöbergBild 2 av 2

Jorden har inte gått under än, men på Göteborgsoperan kan den hågade få uppleva en räcka fysiskt förnimbara bilder av hur det skulle kunna te sig. Dubbelpremiären ”Beyond” i helfransk koreografi sätter tyngdkraften i spinn och gör dystopin om inte njutbar så åtminstone bitvis häftig att betrakta. Man lämnar salongen en smula yr men med förvissningen om att planeten som vi håller på att förstöra lär fortsätta snurra.

Inledande, timslånga ”Au revoir” är koreograferad av Honji Wang och Sébastien Ramirez som har bakgrund i hiphop, kampsport och balett respektive dans hängande i linor (svensk pionjär i den genren är för övrigt Efva Lilja). Titelns adjö kan läsas som ett avsked till mänskligheten – eller till allt ont. Unga röster fyller mörkret med tankar om framtiden: dystra profetior om överbefolkning och en teknisk utveckling som gör människor arbetslösa.

Annons
Annons
Annons