Annons
X
Annons
X

Snowdens asylansökan ogiltig

Edward Snowden har sökt asyl i Norge och Finland genom att faxa ländernas ambassader i Moskva. Men enligt ländernas lagar måste man befinna sig i landet eller vid gränsen för att landet ska överväga asyl. Också Ecuador och Island kräver att Snowden först tar sig dit innan de överväger om han får stanna.

Snowden på en plansch upphängd i affärsområdet Central, Hongkongs affärsdistrikt den 21 juni.
Snowden på en plansch upphängd i affärsområdet Central, Hongkongs affärsdistrikt den 21 juni. Foto: KIN CHEUNG/AP

Igår eftermiddag tog norska ambassaden i Moskva emot ett fax, som sannolikt är från Snowden, med en ansökan om asyl.

– Enligt norsk lag kan man inte söka asyl från utlandet, och normal procedur säger att asylsökan från Edward Snowden blir avvisad för att Snowden var i Ryssland när han sökte, säger Pål Lønseth på norska justitiedepartementet till
norska NRK.

Normal procedur säger att asylsökan från Edward Snowden blir avvisad.
Pål Lønseth

Annons
X

Norge är ett av 21 länder där visselblåsaren sökt asyl, enligt Wikileaks som ska ha hjälpt Snowden med proceduren. Men också i Finland, som bekräftar att också de fått en ansökan via fax, måste den asylsökande personligen befinna sig på finländsk mark för att ha möjlighet att få asyl. Även Ecuador, där Edward Snowden sökte asyl direkt när han landade på flygplatsen i Moskva genom ambassadpersonal som mötte honom, kräver nu att han först tar sig till ecuadorianskt territorium för att myndigheterna ska överväga hans ansökan. Det säger landets president Rafael Correa i en
intervju med Guardian.

Redan innan Snowden flydde från Hongkong till Moskva pratade han om att han ville söka skydd i Island. Men
också där krävs att asylsökanden befinner sig i landet eller vid gränsen för att ha en chans. Enligt Reuters har också Polen fått en ansökan, men landets utrikesminister Radoslaw Sikorski skriver på Twitter att ansökan inte uppfyller de formella kraven.

Enligt Göran Melander, professor emeritus i folkrätt, varierar asyllagarna mycket mellan olika länder.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – En del säger som Norge och Island att man måste ta sig till landet eller gränsen, medan andra nog skulle kunna godkänna en ansökan via fax, säger han till SvD.

  Eftersom USA har dragit in Edward Snowdens pass kan han ha svårt att ta sig till ett nytt land för att söka asyl på plats. Han tog sig till Ryssland från Hongkong med hjälp av ett flyktingpass från Ecuador, men till Guardian säger Rafael Correa att det var ett misstag att utfärda det passet, och att det är Rysslands ansvar att tillgodose Snowden med eventuella tillfälliga resehandlingar.

  Folkrättsexperten Ove Bring har tidigare sagt till SvD att berörda länder har möjlighet att hjälpa Snowden med tillfälliga resedokument, om de vill. Snowden har också sökt asyl i Ryssland, och tekniskt befinner han sig vid Rysslands gräns eftersom han är i transitområdet på flygplatsen. Men
  enligt BBC News har Snowden tagit tillbaka sin ansökan efter att myndigheter i landet fört fram vissa vilkor. Vilkoren handlar om att han måste sluta med sin anti-amerikanska verksamhet, skriver TT.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Snowden på en plansch upphängd i affärsområdet Central, Hongkongs affärsdistrikt den 21 juni.

  Foto: KIN CHEUNG/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X