Annons
X
Annons
X

Snowden söker asyl i Ryssland

Visselblåsaren Edward Snowden söker politisk asyl i Ryssland, uppger flera nyhetsbyråer. President Vladimir Putin säger att Snowden inte kommer att överlämnas till USA.

– Ryssland har aldrig utlämnat någon och kommer inte att göra det, sade Putin, enligt
USA Today.

Av Reuters, SvD, TT
Edward Snowden trädde fram i den brittiska tidningen The Guardian som den som läckt uppgifterna om övervakningsskandalen i USA.
Edward Snowden trädde fram i den brittiska tidningen The Guardian som den som läckt uppgifterna om övervakningsskandalen i USA. Foto: THE GUARDIAN/AP

Den ryske presidenten säger också att Snowden inte är rysk agent och inte har samarbetat med rysk säkerhetstjänst. Om Snowden vill stanna i Ryssland måste han ”sluta försöka skada våra amerikanska partners”.

– Konstigt som det kanske låter när det kommer från mig, säger Putin enligt
Russia Today.

Däremot verkar han inte tro att Snowden kommer att sluta med sina avslöjanden.

Annons
X

– Han borde därför välja ett land att bosätta sig i och sedan se till att ta sig dit. Men när det kommer att hända, det vet jag tyvärr inte, sade Putin enligt
Wall Street Journal.

Det var Sarah Harrison, som arbetar för Wikileaks och som rest med Snowden från Hongkong, som ska ha lämnat över ansökan.

– Klockan 22.30 i går dök den brittiska medborgaren Sarah Harrison upp på konsulatet på Sjeremetievo-flygplatsen och lämnade in en ansökan om asyl från Snowden, säger Kim Sjetjenko, anställd vid konsulatet på flygplatsen till AFP.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Snowden har hamnat i ett limbo på Sjeremetjevo-flygplatsen i Moskva med möjligheter att ta sig vidare, skriver
  Wall Street Journal, eftersom han varken har
  giltigt amerikanskt pass eller visum till Ryssland. Han situation förvärrades sedan Ecuadors president Rafael Correa i ett uttalande till
  nyhetsbyrån AP på söndagen sade att Snowden själv måste dyka upp i landet eller på ett av dess ambassader för att hans asylansökan ska kunna behandlas. Det är alltså upp till Ryssland om han ska få möjlighet att ta sig från flygplatsens transitzon, där han nu tros befinna sig, till Ecuadors ambassad i Moskva, alternativt låta honom komma ombord på ett plan till Ecuador.

  I ett brev tackar Edward Snowden Ecuador för att de hjälpt honom att ta sig till Ryssland och för att de överväger hans asylansökan, rapporterar Reuters. Han tillägger att USA:s jakt på honom är en utomrättslig människojakt och att han fortfarande är fri att publicera information som tjänar allmänhetens intressen.

  Enligt en anonym källa vid ryska utrikesdepartementet ska Snowden ha sökt asyl i ytterligare 14 länder, skriver
  LA Times. Enligt källan är det en desperat åtgärd från Snowdens sida efter att Ecuador backat om skydd.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

  TT-Reuters/SvD.se

  Annons
  Annons
  X

  Edward Snowden trädde fram i den brittiska tidningen The Guardian som den som läckt uppgifterna om övervakningsskandalen i USA.

  Foto: THE GUARDIAN/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X