Annons
X
Annons
X

Snowden: ”Jag är ingen hjälte”

Instängd på sitt hotellrum i Hongkong hoppas Edward Snowden på att kunna söka asyl i Island. Enligt honom hade han själviska motiv till att läcka de hemliga dokumenten om USA:s underrättelseverksamhet. ”Jag är ingen hjälte”, säger han till The Guardian.

Edward Snowden trädde fram i den brittiska tidningen The Guardian som den som läckt uppgifterna om övervakningsskandalen i USA.
Edward Snowden trädde fram i den brittiska tidningen The Guardian som den som läckt uppgifterna om övervakningsskandalen i USA. Foto: THE GUARDIAN/AP

På den första försändelsen dokument Edward Snowden läckte fanns en lapp där han skrev att han ”vet att jag kommer få lida för mina handlingar”. Den brittiska tidningen The Guardian har tillsammans med Washington Post fått ta del av materialet och publicerat det. Nu träder även källan själv fram.

I nästan tio år har Edward Snowden arbetat med amerikansk underrättelseverksamhet, de senaste fyra åren på USA:s nationella säkerhetstjänst (NSA). I flera
långa
intervjuer med The Guardian berättar han om sitt liv och varför han valt att läcka informationen.

Innan han delade med sig av materialet ska han noga ha gått igenom dokument för dokument för att avgöra vilka som hade tillräckligt stort allmänintresse för att lämna ut. Bland de papper han inte läckt finns enligt honom en hel rad som ”skulle kunna ha stor påverkan” men som han valde att hemlighålla eftersom han inte vill skada någon.

Annons
X

För tre veckor sedan kopierade 29-årige Edwards Snowden de sista dokumenten på sitt kontor i Hawaii och bad om några veckors ledighet för att behandla sin epilepsi. Inte heller för sin flickvän som han bor tillsammans med berättade han varför han skulle åka i väg.

Sedan han gick av flyget till Hongkong som avgick den 20 maj har han bara varit utanför sitt hotellrum totalt tre gånger.

Alla måltider äter han inne på rummet som han på olika sätt ansträngt sig för att säkra mot spioneri. Längs med väggarna har han raddat upp kuddar för att ingen ska kunna tjuvlyssna och när han använder sin dator sätter han på sig en stor röd huva som täcker även skärmen för att inga gömda kameror ska kunna fånga upp hans olika lösenord.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Min plan är att söka asyl i ett land som delar mina värderingar. Det land som bäst motsvarar mina är Island, säger han till tidningen.

  I kommunikationen med
  reportern på Washington Post använde Snowden kodnamnet Verax som på latin betyder sanningssägare. Han skrev även att underrättelsetjänsten säkerligen skulle döda reportern om de trodde att det skulle kunna stoppa en publicering.

  Snowden växte upp i Elisabeth City i den amerikanska delstaten North Carolina och familjen flyttade senare vidare till Maryland. Efter en tids mindre framgångsrika studier på high school tog han värvning i armén år 2003.

  Där bröt han båda benen i en olycka och fick sluta. Han nästa jobb var som säkerhetsvakt på ett NSA-kontor. Från det fortsatte han till CIA där han jobbade med IT-säkerhet.

  Redan 2007, när CIA placerade honom på en tjänst i Schweiz där han fick tillgång till en stor mängd hemligstämplade dokument, började han ifrågasätta om det han gjorde var rätt. Det var i Schweiz som han för första gången tänkte tanken att läcka den amerikanska regeringens uppgifter.

  Men eftersom han dels hoppades att Barack Obamas presidentpost skulle innebära reformer på området och dels inte ville utsätta personer på CIA för fara så höll han tyst.

  När han 2009 började arbeta för företag som NSA använder sig av fick han se mer av hur den amerikanska underrättelsetjänsten fungerade.

  – Deras mål är att känna till alla konversationer och alla slags beteenden i hela världen, säger Edward Snowden till The Guardian.

  Till en början väntade han på att förändringar skulle ske uppifrån men när det inte hände kände han att ”man kan inte vänta på att någon annan ska göra något”.

  För The Guardian berättar Edward Snowden att fattade beslutet när han förstod att utbyggnaden av NSA:s övervakningsapparat inom kort skulle bli oåterkallelig.

  Beslutet att agera är enligt honom själviskt eftersom han själv inte vill ”leva i en värld där det inte finns någon integritet”.

  – Jag ser inte mig själv som en hjälte.

  De kraftiga reaktioner som kommit efter avslöjandet har gett honom hopp om att läckan kan få positiva effekter för USA.

  Edward Snowden säger att han i nuläget inte har en aning om hur han framtid kommer att se ut men att han är medveten om att han riskerar fängelse. I första hand är han orolig för vad avslöjandet kan innebära för hans familj, partner och vänner, ”de tankarna håller mig vaken om nätterna”.

  Mer om skandalen kring IT-spioneriet i USA

  PLAN ”Tagit extrema säkerhetsåtgärder” svd.se AGRELL ”Sociala medier som syltkar” svd.se SVENSK EXPERT ”Det är större än Watergate” svd.se HONGKONG ”Därför kunde Snowden fly” svd.se BRANDEL Något Stasi kunnat drömma om svd.se AVSLÖJAT ”IT-jättar hjälper USA spionera” svd.se

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Edward Snowden trädde fram i den brittiska tidningen The Guardian som den som läckt uppgifterna om övervakningsskandalen i USA.

  Foto: THE GUARDIAN/AP Bild 1 av 3

  Huset nära Honolulu på Hawaii där Edward Snowden och hans flickvän bodde tills i maj.

  Foto: ANITA HOFSCHNEIDER/AP Bild 2 av 3

  Världsnyhet. The Guardians Glenn Greenwald berättar på en presskonferens i Hongkong om intervjun med Edward Snowden, mannen som avslöjade USA hemliga och världsomspännande övervakningsprogram.

  Foto: VINCENT YU/AP Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X