Annons

Snösätras väggar har vaknat till liv

Det som ser ut som riktiga ballonger är i själva verket en målning. Se fler av konstverken från Snösätra, Sveriges största graffitiutställning, i fotografierna här nedanför.
Det som ser ut som riktiga ballonger är i själva verket en målning. Se fler av konstverken från Snösätra, Sveriges största graffitiutställning, i fotografierna här nedanför. Foto: Maike Schultz

Området Snösätra i Stockholmsföroten Rågsved har blivit en fristad för graffitimålare. Hit kommer folk från hela världen för att beskåda konstverken.

Publicerad

Konst, klotter eller vandalisering? Frågan har alltid dominerat graffitidebatten. Men på grund av den strikta nolltoleransen har en diskussion om betydelsen av gatukonsten och dess kulturella historia aldrig riktigt varit möjlig i Stockholm.

Fram till förra hösten, när den nya majoriteten tillträdde, har huvudstaden haft en strikt nolltolerans mot graffiti.

Allt började på Soe och Baynes inititativ, eller Daniel Rohlin och Sasha Tomasevichaka som de egentligen heter. De målade den första lagliga målningen i Snösätra – en naken ängel.

Foto: Maike Schultz Bild 1 av 23

Duon Soe & Bayne gjorde ett liknande verk till Stockholms läns museum i Sickla där den nuvarande utställningen "Graffiti spaces" presenterar sju personliga installationer från Snösätra och sex andra platser som alla varit stilbildande för Stockholms graffiti.

Foto: Maike Schultz Bild 2 av 23

Den stockholmsbaserade konstnären Daniel Fahlström (eller Huge som han kallas) är känd för sin realistiska stil. På håll ser hans målningar ut som riktiga ballonger där bakgrunden reflekteras mot den silvriga och guldiga ytan. ”Det är bara på lagliga ställen man har tid att göra såna här saker”, säger Röjgård.

Foto: Maike Schultz Bild 3 av 23

Under "Spring remake" gjorde Hugo Röjgård det här huset som påminner om Salvador Dalí. ”Jag målade den på duk först och sen gjorde jag en större version på väggen, delvis med spray och delvis med pensel”. Röjgårds konst ställdes förra året ut tillsammans med andra surrealistiska verk på Galleri Lili i Vasastan.

Foto: Maike Schultz Bild 4 av 23

”Den här målningen är gjord av Snösätras äldsta deltagare, Sibylla Nohrborg, som är över 70 år gammal. Hon har alltid älskat att fotografera arkitektur och när hon upptäckte gatukonsten brann hon verkligen för det. Hennes barnbarn fick övertala henne att börja använda instagram”. Idag har @Sibyllagun över 1000 följare.

Foto: Maike Schultz Bild 5 av 23

”Ibland tar jag med min fyraåriga dotter till Snösätra. Hon kan titta på målningar som den här i en evighet och utforska alla detaljer”, säger Röjgård.

Foto: Maike Schultz Bild 6 av 23

Delvis innebär graffiti och gatukonst att omvandla utrymmet, ofta som ett politiskt budskap. I Snösätra kan man se det i ”Irons” verk. Han har målat Ronald McDonald som ser ut att hänga från en av kranarna i området.

Foto: Maike Schultz Bild 7 av 23

”Den svenska graffitistilen brukade vara väldigt snabb. Yash är lite av motsatsen. Han överför foton till väggen och är omtyckt av konsälskare som annars inte brukar gillar graffiti.”

Foto: Maike Schultz Bild 8 av 23

Om du vill veta mer om graffitikulturen i Stockholm kan du besöka Stockholms länsmuseums lokaler i Dieselverkstaden. "Graffiti spaces" handlar om graffiti som konstnärligt uttryck i den moderna staden. Utställningen består av sju installationer som representerar sju fysiska platser som från 1980-talet och framåt varit stilbildande för Stockholms graffiti. Installationerna är personliga betraktelser gjorda av målare som varit verksamma på de olika platserna. Till 20 september, Öppettider: tis–tor kl 12–17, fre–sön kl 12–16.

Foto: Maike Schultz Bild 9 av 23

Graffiti består av två delar. Den ena är prestationen, själva stilen. Den andra är själva handlingen, att måla. Ofta börjar det med en "tag", ett sätt att säga ”jag var här” eller ”se vad jag kan”. ”Erse var en av Sveriges första populära målare. Han började på 80-talet. Finessen i hans tag visar hur hans stil har utvecklats genom åren. Det här är en av mina favoriter”, säger Röjgård.

Foto: Maike Schultz Bild 10 av 23

Linus Lundin, eller Yash, började måla baksidan av väggarna i Snösätra innan han bjöds in i den inre kretsen. Många av hans verk refererar till varandra ...

Foto: Maike Schultz Bild 11 av 23

... till exempel hans senaste, flickan med fågeln, som pekar mot flickan med räven några meter till höger.

Foto: Maike Schultz Bild 12 av 23

Det finns exempel på verk där man använder omgivningen som en del av en installation. ”Konstnären heter Vegan Flava. Han är känd för sina reflektioner kring döden. Den här dödskallen är inte bara ett ställningstagande mot rasism utan också en fortsättning på det brinnande skelettet ...”

Foto: Maike Schultz Bild 13 av 23

... som han målade på ett hus som brann ner”, vilket är speciellt eftersom bevarandet är motsatsen till graffitin som vanligtvis inte är gjord för att bli kvar.

Foto: Maike Schultz Bild 14 av 23

En av Sveriges mest kända gatukonstnärer, vars tags syns i flera städer runt om i världen, är Hop Louie. På ”Spring remake” gjorde han en version av fotografiet av en kvinna som slår en nazist. Det berömda fotografiet är taget av fotografen Hans Runesson vid nazistiska Nordiska Rikspartiets demonstration i Växjö 1985. I Hop Louies version är demonstranten från fotot avbildad som Hitler.

Foto: Maike Schultz Bild 15 av 23

Hop Louie var även en av de ledande inom ”Apriloffensiven”, en rörelse mot Stockholms nolltolerans som uppmanade folk att bryta regler och ta tillbaka det offentliga rummet.

Foto: Maike Schultz Bild 16 av 23

”Konstnären heter Shora Dehnavi, hon är chef på Graffitifrämjandet. Jag älskar att man inte kan se skillnad på vad som målats av kvinnor respektive män här”, säger Hugo Röjgård.

Foto: Maike Schultz Bild 17 av 23

”Graffitiscenen är domineras fortfarande av män men i Snösätra har vi flera duktiga kvinnliga målare. Till exempel Emma, eller Emmilou, som även kämpat för den lagliga väggen i Märsta”.

Foto: Maike Schultz Bild 18 av 23

Puppet gjorde sin första målning 1983. Idag är han närmre 50 år gammal och räknas som en av den svenska graffitins gudfäder och livnär sig på att flyga jorden runt och måla.

Foto: Maike Schultz Bild 19 av 23

”Till ”Spring remake” bad en kvinna, vars pojkvän är ett stort Puppet-fan, honom att hjälpa henne med sitt frieri”, säger Röjgård. ”Så när de kom hit fick killen klättra upp på Puppets stege och kryssa i 'JA' eller 'NEJ'”.

Foto: Maike Schultz Bild 20 av 23

”Kolla på ristningarna i väggen, grunden till all graffiti. Den här kulturen går tillbaka till Pompeji för 2000 år sedan, när klotter på väggar och dörrar berättade invånarnas historia”.

Foto: Maike Schultz Bild 21 av 23

”Även om graffiti har mycket att göra med att bryta regler så finns det många regler inom kulturen. Det är en oskriven lag att folk inte kan gå in i Snösätra och måla över en målning om de inte är inbjudna att göra det. Men det finns vissa old school-målare som inte gillar den idén att gatukonst visas på gallerier. Det här verket är lite av en ironisk kommentar på det.”

Foto: Maike Schultz Bild 22 av 23

För de som vill vara en del av Snösätra men inte blivit inbjudna att måla på insidan har utsidans väggar blivit populära. Där kan vem som helst måla sin tag – vissa gör det till och med på träden. ”Det negativa är att inga regler gäller där, folk bara lämnar sitt skräp och går”, säger Hugo Röjgård.

Foto: Maike Schultz Bild 23 av 23
Annons
Annons
Annons