Annons

Snöröjning bryter mot avtal

Snö som dumpats på övergångsställen, parkeringsplatser som inte plogats och snöhögar som blivit pulkabackar för barn – sedan snöstormen förra veckan bryter Stockholms snöröjare på punkt efter punkt mot avtalet med kommunen. Nu kan det bli tal om vite mot entreprenörerna.

Under strecket
Publicerad

Båtsmanskroken i Hägersten. Annika Thörn Legzdins skriver:”Under de 20 år jag har bott i området har snöröjningen aldrig varit så dålig. De som plogar verkar inte veta hur man plogar, lämnar breda vallar med snö och plogar endast halva gatan. Vid första snöfallet kan man vara lite tålmodig och ha förståelse för att de inte hinner undan men efter nästan två veckor borde det se bättre ut än att bara ta bort det värsta.”

Foto: ANNIKA THÖRN LEGZDINS Bild 1 av 18

Hägersten på söndagen den 16 december. ”Vägarna är plogade i tillsynes panik och bara för att ploga upp ett spår att överhuvudtaget ta sig fram. Igår stod 2-3 bilar fast på gatan och kom ingenstans i backarna. Möte är otänktbart.”

Foto: ANNIKA THÖRN LEGZDINS Bild 2 av 18

Båtsman Stens Väg i Spånga. Nisse skriver att snöröjarna har små traktorer som inte orkar ploga bort snön ordentligt: ”Hjulen bara spinner. Då går det lättare om man håller plogen 20 cm upp i luften och packar fast snön i vägbanan. Så görs i princip på ALLA gång- och cykelvägar runt hela Järvafältet och i Kista, Bromsten och Spånga. Resultatet är blankis, ofta med fritt vatten ovanpå när det packats och fryst och sedan blir mildväder.”

Foto: LÄSARBILD Bild 3 av 18

”Bilderna från Mellanbergsvägen, Hökmossen, visar hur genier i snösvängen lagt upp en jättelik snöhög som täcker hela ena körfältet av gatan. Den ligger dessutom precis invid det enda övergångsstället på hela denna del av gatan” skriver Marianne.

Foto: LÄSARBILD Bild 4 av 18

”Bilden från Hökmossevägen visar att trots att onsdagar är städdag på den sida där belysningsstolparna är placerade och inga bilar stod där i onsdags 12/12, så röjdes varken gatan eller trottoaren på denna sida. Bilden är från torsdag 13/12. Körbanorna i gatan är fulla med modd med ett islager därunder, helt livsfarligt att försöka gå där”, skrive Marianne i Hägesten.

Foto: LÄSARBILD Bild 5 av 18

Skanörvägen, Björkhagen Här har vi en parkeringsfil bakom vallar bitvis, här ska även busslinje 904-905 gå och sopbilarna komma runt i kvarteret I måndags hade vi städdag så gatan var bilfri men inte hände det något. Det är bara hoppas att det sker nu på måndag.

Foto: LILLULLA ÖSTERMAN Bild 6 av 18

Denna bild togs 8 dec på bron mellan Nybohovsbacken och Schlytersvägen. ”Behövs tydligen bara ett körfält här eller så kom inte plogbilen fram pga parkerade bilar. Det är stor brist på p-yta uppe hos oss.”

Foto: SUSANNE CARLSSON Bild 7 av 18

Krukmakargatan. ”Två filer har blivit till knappt en. Så länge det går ett visitkort emellan är det okej sa någon”, skriver Anders som tycker det är snöidioti.

Foto: LÄSARBILD Bild 8 av 18

Igensnöad trottoar vid Alsnögatan på Söder. ”Många som bor här på Alsnögatan 42-48 är pensionärer som inte har bil. För det första så är hela gatan undermånligt plogad men det värsta är trottoarerna som hittills inte alls är plogade. Enda möjligheten är att gå på gatan och trängas med många och ibland stora bilar som ska till Det vita huset”, skriver en läsare.

Foto: LÄSARBILD Bild 9 av 18

Igensnöad trottoar vid Alsnögatan på Söder.

Foto: LÄSARBILD Bild 10 av 18

Anna Wennerström bor på Kvarnvägen i Nacka. Problemet på min gata är vida utbrett i min kommun, det får man höra när man pratar med bekanta. ”Den ena har jag nyligen tagit i mörkret med min mobil och ljusat upp med en inbyggd funktion, den är lite grovkornig men det mesta av den breda snövallen på bilden ligger alltså på vägbanan och den ingång till brevlådan som syns har redan plogats igen. I bilden syns inte min garageinfart som utgör ett mångfaldigt större problem för mig”.

Foto: ANNA WENNERSTRÖM Bild 11 av 18

Så här skriver Seppo Levonen: ”Jag bor i servicehuset Fridhemmet på Fridhemsgatan 58, har handikapptillstånd och parkerar i handikapprutan mitt emot utanför Fridhemsgatan 45. Jag har rätt att stå i rutan även under sk. städdagar, men har jag ingen rätt att komma ur? Jag parkerar gärna på annan gata vid behov - förutsatt att inte vara inplogad”.

Foto: SEPPO LEVONEN Bild 12 av 18

Janne Gustavsson skriver följande: ”Infarten till villaområdet ”Skarpnäcks Trädgårdsstad”, Statsrådsvägen 1 och 2. Detta är en av två infarter, och den väg som smittrafik till Bagarmossen tar. Sedan snöfallet har två servicedagar passerat utan service och därför är fortfarande inte gatans fulla bredd upplogad”.

Foto: JANNE GUSTAVSSON Bild 13 av 18

Så här skriver SvD-läsaren Marina Franck: ”Den som skottade den här trappan i Västra Skogen, Solna, gjorde en väldigt märklig prioritering: en armé kan marchera upp i bredd, men en person med barnvagn kan inte ta sig fram eftersom rampen är överskyfflad!”.

Foto: MARINA FRANCK Bild 14 av 18

Så här ser det ut på Kocksgatan mellan Götgatan och Åsögatan på Söder. Ena vänstra trottoaren är plogad, medan högra sidan som här vid gymkedjan Sats:s lokaler är lämnad helt åt sitt öde.

Foto: LÄSARBILD Bild 15 av 18

”Som kontrast kanske det kan vara av intresse att det finns områden där snöröjningen fungerar riktigt bra. Vi bor på Dalarö och här är det i princip alltid plogat när vi åker till jobbet klockan 7 på morgonen, så också vid det senaste snöovädret. Även Dalarövägen (väg 227) var hyfsat plogad dagen när det snöade som värst och otroligt mycket bättre plogad än Nynäsvägen (väg 73)”, skriver Kjell Hedström om bilden som ärtagen på Odinsvägen, Dalarös ”huvudgata”, under julmarknaden den 8 december.

Foto: KJELL HEDSTRÖM Bild 16 av 18

Sköndalsvägen fredagen den 7 december – två dagar efter det första snökaoset. Lars Hall, som bor på gatan, berättar att i hans bostadsområde har snön inte ens plogats upp på sidan av vägen. – Äldre människor kommer inte ut, och det kan bli problem om ambulanser, färdtjänst eller hemtjänst inte kommer fram. Min uppfattning är att man gjort en dålig upphandling, man får den snöröjning man betalar för, säger han.

Foto: LARS HALL Bild 17 av 18
Bild 18 av 18

Igenplogade busshållplatser, handikapparkeringar som inte längre går att använda och snöhögar som blockerar körbanor. Efter snöstormen för tio dagar sedan har klagomålen mot snöröjningen i Stockholm slagit i taket. Över 7 000 klagomål har kommit in till Stockholms stads driftcentral från människor som har synpunkter.

– De ringer om att man plogat upp vallar längst bilar, på vissa ställen har man inte ens varit där och plogat, säger Susanne Holm, chef för driftcentralen.

Annons
Annons
Annons