Annons
X
Annons
X

Snön skapar problem i Stockholmstrafiken

Det kraftiga snöfallet ställer till trafikproblem, framför allt i Stockholmstrakten då många hunnit byta till sommardäck. Samtidigt saknar cirka 18 000 abonnenter ström.

[object Object]
Bil med sommardäck i diket vid avfarten till Märsta från E4 norr om Stockholm i snöovädret på lördagen. Foto: FOTO JOHAN NILSSON / SCANPIX

TRAFIKVERKET: BILISTER BÖR STANNA HEMMA

Under natten har det snöat kraftigt och i Stockholmstrakten avråder Trafikverket bilister från att ge sig ut på vägarna.

– Det är väldigt besvärligt i vägtrafiken Stockholmsområdet, och vi har haft många olyckor. Många bilister har hunnit byta till sommardäck, och då blir det besvärligt att köra i snömodden. I nuläget råder vi i bilster att undvika att ge sig ut, säger Thomas Pihl vid Trafikverkets pressjour.

Under morgonen har det varit många avåkningar i Stockholms- och Uppsalatrakten, men inga allvarliga olyckor, enligt Trafik Stockholm.

Annons
X

– Det har snöat längs hela upplandskusten, i Stockholm och i östra delarna av Södermanland, och det är besvärligt väglag speciellt i Stockholmstrakten, säger Carolina Avenäs, trafikledare vid Trafik Stockholm.

I nuläget är det totalstopp i trafiken i Lahäll där flera lastbilar kört fast och blockerar trafiken i södergående riktning.

– Det är fyra-fem lastbilar som blockerar framkomligheten, och vi leder om trafiken via Roslags Näsby. Plogbilar och saltbilar är på väg.

Kollektivtrafiken påverkas av snövädret med förseningar i busstrafiken på grund av halkan. Sedan tidigt i morse är det totalstopp på Saltsjöbanan efter att en kontaktledning rivits ner av ett snötyngt träd. Även på Roslagsbanan och tvärbanan står tågen stilla på vissa sträckor. Trafiken ersätts med buss. SL och Trafikverket varnar också för återkommande växelfel som drabbar de norrgående pendeltågen. Ett stort antal växelfel vid Stockholms central kan också påverka fjärrtågen.

Snövädret har också orsakat många strömavbrott. Sedan klockan sex i morse är nära 18 000 av Vattenfalls abonnenter i Stockholmsområdet utan ström. I södra delen av länet är det abonnenter i Tyresö, Ingarö, Västerhaninge och Flemingsberg som är utan ström. Det är också strömlöst i Roslagen och i Norrtäljetrakten.

– Vi har folk som är ute i fält och jobbar med det sedan klockan sex i morse. Orsaken är 10-15 centimeter blötsnö och att träd fallit mot ledningarna, säger Magnus Kryssare, pressekreterare på Vattenfall.

När felen kan vara åtgärdade är i osäkert.

– Trots läget så ser prognosen ganska bra ut. Den här typen av fel brukar inte vara så svåra att åtgärda.

De stora problemen väntas avta under eftermiddagen då snövädret enligt väderprognosen ska övergå i regn.

Se hur vädret blir där du bor klart.se Har du bilder av snökaoset? mailto:webbredaktion@svd.se
Annons
Annons
X

Bil med sommardäck i diket vid avfarten till Märsta från E4 norr om Stockholm i snöovädret på lördagen.

Foto: FOTO JOHAN NILSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X