Annons
X
Annons
X

Snökaoset ger större BNP - trots produktionsstopp

Snöovädret som dragit in över Sverige innebär stora problem för många företag. Men trots det lär effekten bli ökad BNP. Konjunkturinstitutets prognoschef förklarar varför.

En avisningsmaskin har kört på ett flygplan på Arlanda - som fick evakuras.
En avisningsmaskin har kört på ett flygplan på Arlanda - som fick evakuras. Foto: LÄSARBILD

Tiotusentals flygresenärer som blev strandade på Arlanda och Bromma, ännu fler som fastnade i kollektivtrafiken, skolor som stängde, budbilar som inte kunde ta sig fram. Gårdagens snökaos blev en ordentlig bromskloss både för individer och för företag i Stockholmsregionen. Men ovädret kommer inte göra att BNP minskar – snarare tvärt om, enligt Jesper Hansson, prognoschef på Konjunkturinstitutet.

– Samhället stannar ju inte helt, mycket fortsätter i alla fall. Och många jobbar snarare mycket mer än de skulle ha gjort i vanliga fall, med snöröjning och annat. När man summerar december skulle det inte förvåna mig om BNP blir lite högre än den skulle ha blivit utan ovädret, säger Jesper Hansson.

Utöver snöröjningen finns många andra yrkesgrupper där gårdagens oväder innebar övertid och extrajobb, till exempel på stadens flygplatser. Samtidigt kommer förmodligen mycket av den produktion som uteblir på grund av snöovädret tas igen under de kommande dagarna, menar Jesper Hansson.

Annons
X

Kontentan - ett BNP som blir större än det hade varit annars. Men det betyder inte att vi inte förlorar på kaoset, poängterar Jesper Hansson.

– Det handlar mer om hur man mäter BNP. Men de extra utgifterna gör kanske inte så mycket nytta i längden. De som är fast i trafiken vinner ju på att det skottas snö, men det bästa är om det inte kommer någon snö.

VÄNTEKARTAN: Hjälp oss kartlägga förseningar

Kom inte bussen i tid? Ställdes tåget in?
Rapportera in förseningarna här och se aktuella trafikstörningar i vår interaktiva karta.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  GUIDE:
  Så här använder du SvD:s Väntekarta.

  Far- och flygquiz

  QUIZ: Varifrån kommer flygbolaget? quiz.svd.se LÄTT QUIZ: Hur många bilmärken sätter du? quiz.svd.se SVÅRT QUIZ: Kan du alla bilmärken? quiz.svd.se Förseningar i trafiken? Fyll i här! svd.se Se hur vädret blir där du bor klart.se
  Annons
  Annons
  X

  En avisningsmaskin har kört på ett flygplan på Arlanda - som fick evakuras.

  Foto: LÄSARBILD Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X