Annons

Snodde statsministerns motbok och köpte sprit

I motboken noterades alla inköp av alkohol, högst 3-4 liter per månad. Motboken infördes 1917 och avskaffades 1955.
I motboken noterades alla inköp av alkohol, högst 3-4 liter per månad. Motboken infördes 1917 och avskaffades 1955. Foto: Kamerareportage/TT

Statssekreteraren Jon Olof Söderblom, son till självaste Nathan Söderblom, blev något av en belastning för statsminister Tage Erlander. Efter att ha snott Erlanders motbok och köpt sprit blev han slutligen förflyttad till UD.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: ”Nathan Söderblom och hans hustru Anna hade flera barn, men jag har hört sägas att det inte gick något vidare för dem. En av dem, Jon Olof Söderblom, skall ha gjort ämbetsmannakarriär men blivit en belastning för statsministern. Vad hände egentligen?”

Dick Harrison: Inte mycket, men tillräckligt för att sätta spår i de erlanderska dagböckerna och resultera i förflyttning mellan departementen. Jon Olof Söderblom, som föddes 1906 och avled 1981, blev Per Albin Hanssons statssekreterare 1932 och behöll jobbet när Tage Erlander tog över 1946. Till saken hör att han bokstavligt talat gifte in sig i regeringspartiet genom att ingå äktenskap med Per Albins dotter Anna Lisa (äktenskapet upplöstes senare, och 1968 gifte Söderblom om sig).

Annons
Annons
Annons