Annons
X
Annons
X

Snö och sol under första aprilveckan

Våren får gott vänta när vintern håller sitt grepp över landet. Till helgen väntas ett snöväder dra in över Götaland.

Av SvD, TT
(uppdaterad)
Österlen, 19 mars.
Österlen, 19 mars. Foto: JOHAN NILSSON/SCANPIX

Våren kommer inte med stormsteg än på länge.

Trots många soltimmar på flera håll i landet finns en överhängade risk för ett snöväder över Skåne, Blekinge och smålandskusten fram mot torsdag. Det visar de senaste prognoserna vid lunchtid på söndagen.

– Det är ett snöväder som kan komma upp från kontinenten på torsdag, som sen troligen drar bort österut efter helgen, säger Johan Groth, metereolog på vädertjänsten Storm.

Annons
X

Fram till dess finns det goda chanser till sol på flera håll i landet,
precis som under påskhelgen. Det råder ett högtrycksläge med stigande dagstemperaturer över Götaland och Svealand. I fjällen blir det periodvis flera snöbyar.

Till tröst är att de kalla nätterna nu är kortare, säger Johan Groth.

– Den ljusare delen av dagen blir längre och nätter kortare. För någon vecka sedan kom vi knappt upp i plus på dagarna, det har nu vänt.

Prognoserna är än så länge ”hoppiga”, berättar Lisa Frost, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT. Men för de som har påsklovsvecka väntar inte allt för pjåkigt väder.

– Även om det är blygsamma temperaturer så värmer ju solen väldigt mycket, så jag tror att det kan kännas behagligt eftersom det är soliga dagar som väntar, säger hon.

I slutet på mars förra året rapporterade SMHI om ”sommartemperatur” med 20 graders värme på flera håll. Årets mars bjöd på blygsammare väder.

– Det har varit kallare och torrare än normalt, men det ser inte ut att ha slagits några rekord, säger Lisa Frost till TT.

Att snön faller under de första veckorna i april är inget ovanligt, menar Johan Groth. Mer ovanligt är snarare att vi haft en så kall månad där vi inte blir av med vintern.

– Våren ska ha kommit längre norrut vid det här laget, rent statistiskt ska den vara vid Dalälven. Men bakslag med snö i söder är normalt så här års, säger han.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

SvD.se /TT

Annons
Annons
X

Österlen, 19 mars.

Foto: JOHAN NILSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X