Annons
X
Annons
X

Snippan snart ikapp snoppen

Framstjärt, springa, vagina, kissen, musen… Listan över namn för flickors könsorgan kan nästan göras hur lång som helst.

Men på förskolan Pilen i Stockholm har man - i jämställdhetens namn - bestämt att alla pedagoger ska använda ordet ”snippa” för flickornas könsorgan.

Pojkars ”snopp” pratar ju vuxna om helt naturligt, men när det gäller flickors könsorgan finns en stor osäkerhet kring vad man egentligen ska säga. Barnen kan uppfatta det som att det är något konstigt och laddat med just flickornas kön. Om alla pedagoger från början vet att de ska säga ”snippa”, uppstår inga tveksamheter utan flickornas kön kan omnämnas på ett mer självklart sätt, säger förskolechefen Jesper Patrikson.

Annons
X

Ordet snippa lanserades av RFSU i början av 2000-talet. Eftersom det länge saknats något allmänt vedertaget namn på flickornas kön, har de ofta fått höra att ”flickor har ingen snopp”. Eller att de ska torka sig ”därnere”.

Det är diskriminering. Alla barn har rätt att betraktas som hela människor med något mellan benen. Att flickor har ett kön som inte ens har ett namn påverkar både flickor och pojkars bild av flickor. Utan ett positivt namn på sitt kön blir det även svårare att skapa sig en god sexualitet, säger jämställdhetskonsulten Kristina Henkel.

Det är också ett rent praktiskt problem att flickor saknar ett vedertaget namn på en av sina kroppsdelar, konstaterar hon.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En fyraåring som har ont i snippan, men klagar över att det gör ont i rumpan, får kanske inte den vård som hon behöver, säger Kristina Henkel.

  Och ordet ”snippa” har faktiskt fått ett relativt varmt mottagande. Det används i dag på en rad förskolor och år 2006 togs ordet in i Svenska Akademiens ordlista. Men varför är det så viktigt att alla använder samma ord? Kan inte varje familj bestämma själv vad den vill säga?

  Självklart kan man ha egna personliga smeknamn på sitt kön, men det behövs även ett gemensamt ord. Om alla ska ha sina egna ord blir det som sagt svårt att prata om flickornas kön och bli förstådd av andra.

  Dessutom händer det att barn, vars kön fått smeknamn som till exempel ”rosen” eller ”musen”, blir skrattade åt och förlöjligade när de pratar om sitt kön eftersom andra vuxna tycker att det låter gulligt eller roligt. Jag vet flickor som aldrig benämnt sitt eget könsorgan efter det, säger Kristina Henkel.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X