Annons
X
Annons
X

Snillet som kunde rubba sina cirklar

SPECIALBEGÅVAD. Daniel Tammet är en av få savanter i världen. Han har en unik begåvning i matematik och språk. Länge höll han fast vid stenhårda rutiner. Fast framgångarna med självbiografin Född en blå dag har fått honom att upptäcka världen och flexibilitetens möjligheter.

Daniel Tammet har såkallat savantsyndrom och Aspergers syndrom, högfungerande autism. Han är exceptionellt bra på huvudräkning och har europeiskt rekord i memorering av talet pi (22 514 decimaler).
Daniel Tammet har såkallat savantsyndrom och Aspergers syndrom, högfungerande autism. Han är exceptionellt bra på huvudräkning och har europeiskt rekord i memorering av talet pi (22 514 decimaler). Foto: GUNNAR LUNDMARK

Läs mer

För förändring svd.se dina tankar inom ämnet – utvalda läsarbrev publiceras i tidningen och på nätet mailto:idag@svd.se

Daniel Tammets unika hjärna studeras av några av världens ledande forskare. Troligen finns det bara runt 50 personer i världen som har savantsyndrom. Förebilden för Dustin Hoffmans rollfigur i filmen Rainman, Kim Peek, är en av dem. De flesta har också någon form av autism. I en prisbelönt dokumentär om Daniel Tammet och hans specialbegåvningar kallas han ”Brainman”. I boken Född en blå dag beskriver Daniel Tammet hur hans ovanliga hjärna präglade uppväxten i England.

Daniel Tammet föddes som äldste sonen i en syskonskara på nio i en arbetarklassfamilj. Hans självbiografi, som kom på svenska i höstas, har sålt i en halv miljon exemplar i 18 länder.

Daniel Tammet har inget emot att vara forskningsobjekt. Tvärtom, i sin nya bok som kom på engelska nu i januari, diskuterar han forskarnas fynd ur sin synvinkel.

Annons
X

– Det forskarna finner i min hjärna lär oss alla mer om hur hjärnan fungerar. Vi med savantsyndrom är inte fullständigt olika andra människor. Vi är inte aliens! säger Daniel Tammet när vi möts under hans besök i Stockholm.

En anledning till att han vill skriva är för att förklara hur han har kommit över många problem och utmaningar i sitt liv.

– En annan är att en av mina bröder, som är 22 år nu, också nyligen har fått diagnosen Aspergers syndrom. Jag ville ge honom ett exempel på någon som lever med liknande problem och som ändå har lyckats i livet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Daniel Tammet skrev sin självbiografi för fyra år sedan. Så här beskriver han vardagen i boken:

  ”Jag har ett nästan tvångsmässigt behov av rutiner och ordning, något som påverkar praktiskt taget allting i mitt liv. Jag äter till exempel exakt 45 gram gröt till frukost varje morgon. Jag väger skålen på elektronisk våg för att vara alldeles säker. Sedan räknar jag hur många klädesplagg jag har på mig innan jag går hemifrån. Jag blir orolig om jag inte kan dricka te vid samma tidpunkt varje dag. Om jag blir för stressad och får svårt att andas blundar jag och räknar. Att tänka på siffror och tal hjälper mig att bli lugn igen.”

  Daniel Tammet har en komplex variant av synestesi. Han ser siffror i former, färger och strukturer. Komplicerade tal ser han som landskap.

  Det tvångsmässiga förhållandet till rutiner och ordning är vanligt hos personer med Aspergers syndrom. Men det förekommer i olika grad och är inte statiskt.

  Medan vi pratar sitter Daniels franske pojkvän Jerôme och lyssnar i en fåtölj en bit bort. Han är en del av Daniel Tammets nya, mer utåtriktade, liv. Nu bor de tillsammans i Provence. Före succén med boken levde Daniel Tammet ett mer tillbakadraget liv på den engelska landsbygden. Då höll han strikt på rutinerna. Fortfarande mår han bäst av att ha planerna klara för dagen, men han har lärt sig att välkomna överraskningar. Han njuter av att bo utomlands. Det franska sättet att vara, mer direkt, passar honom bättre än det engelska mer inlindade som kan vara svårt att tolka, menar han.

  – Under min uppväxt i England kände jag mig alltid som en utlänning. Jag var så olik alla andra och förstod dem inte riktigt. Det är nog en av anledningarna till att jag har lärt mig så många språk.

  Daniel Tammet säger att han fått mycket bättre självförtroende genom att resa mycket. Men det beror också på att han alltid haft höga krav på sig själv.

  – Jag är väldigt hård mot mig själv. Det är tröttsamt. Men det var tack vare det som jag lärde mig hur man för ett samtal, hur man har ögonkontakt.

  Som barn var han tvungen att lära sig det sociala samspelet medvetet.

  – I stället för att förbli isolerad och olycklig bestämde jag mig för att imitera de andra barnen. Jag studerade hur de gjorde för att lära av dem. Nu har jag kanske för mycket ögonkontakt.

  Han jämför med att lära sig ett annat språk. Tillbringar du tillräckligt lång tid i ett annat land tar du så småningom även till dig både accent och kroppsspråk från den delen av landet.

  – Nu har jag praktiserat så hårt och så länge att det är som om jag pratar detta främmande språk flytande och folk hör inte accenten längre.

  Har du några råd till andra som nyligen fått diagnosen Aspergers syndrom?

  – Min tankeförmåga har varit så mycket större än de problem som min autism gett mig. Motivera dig själv att göra saker du inte trodde att du skulle klara, ha tålamod. Med stöd från vänner och familj blir livet rikt.

  Om ett barn med Asperger, helst vill stanna hemma framför datorn. Ska han eller hon göra det?

  – Nej! Svarar Daniel Tammet bestämt. Men det är jag som säger så, det är så jag är. Den personen kanske är lycklig där. Jag tyckte att jag levde ett lyckligt liv innan jag började resa. I dag skulle jag beskriva det som ’en liten lycka’. Nu har jag vuxit ur det livet och känner att jag på sätt och vis var kvävd då. Jag behövde en mycket större värld och det är väl kanske vad flera personer med Asperger borde få känna.

  Att resa är ett väldigt bra sätt att flytta sina gränser, menar Daniel Tammet. Som utlänning märks dina eventuella problem med det sociala mindre. Du förväntas inte följa precis samma normer, samma kroppsspråk och så vidare. Det ger frihet och flexibilitet.

  Ser du dig själv som en flexibel person i dag?

  – Mer flexibel än jag var som barn. Då var jag det inte alls, vilket var väldigt svårt. Nu har jag lärt mig att sociala relationer kräver en viss flexibilitet. Jag har haft tillräcklig erfarenhet av livet att veta hur jag ska hantera nya situationer. Men jag är inte intuitivt flexibel. Som när jag är här i Sverige på besök uppskattar jag att allt är detaljplanerat i förväg.

  Hur är det att resa när man helst vill hålla samma rutiner?

  – När jag reser vet jag att rutinerna bryts upp. Det är ok för min hjärna. Det kan kännas stressigt, men att ha ett förhållande, ha familj och vänner som stöd gör det lättare att bryta vanor. Att åldras och mogna gör också saker lättare, gissar jag, säger Daniel Tammet som fyller 30 år i morgon.

  Annons
  Annons
  X

  Daniel Tammet har såkallat savantsyndrom och Aspergers syndrom, högfungerande autism. Han är exceptionellt bra på huvudräkning och har europeiskt rekord i memorering av talet pi (22 514 decimaler).

  Foto: GUNNAR LUNDMARK Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X