Annons

SNF: Regeringen försöker lura EU

Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Svenska rovdjursföreningen anser att regeringen försöker dribbla bort EU-kommissionen, genom beslutet ett tillfälligt stopp för licensjakten på varg.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

– Det blir jätteviktigt för oss nu att påtala för EU-kommissionen att regeringen försöker lura kommissionen, gå runt och hålla uppe med jakten, men sedan fortsätta igen trots att vargstammen inte är livskraftig säger Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen, till Ekot.

Efter påtryckningar från EU-kommissionen stoppar regeringen licensjakten på varg vintern 2011-2012. I stället blir det utökad skyddsjakt. Men ambitionen är att licensjakten ska starta igen 2013, uppger SR Ekot.

Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Svenska rovdjursföreningen anser dock att regeringen försöker dribbla bort kommissionen för att slippa en fällning i EU:s domstol och ska i en gemensam skrivelse till EU-kommissionen påtala detta.

- Regeringen verkar hoppas att med den här manövern så ska kommissionen lägga ner ärendet och man ska slippa bli fälld i domstolen. Med eftersom man nu har förbundit sig via ännu en licensjakt 2013 både politiskt och i olika dokument så menar vi att den frågan måste prövas. Vi vill ha ett prejudikat i domstolen som förhindrar framtida licensjakt, säger Mikael Karlsson.

Stockholm TT

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons