Annons
X
Annons
X

Sneakers är mycket mer än skor

Där några ser ett par gympaskor ser andra en kultur av små vandrande konstverk. I dag öppnar utställningen Sneaker stories på Kulturhuset.

[object Object]
”Holy Cow” av Finsta

Folklivsskildringar kan se ut på många olika sätt, inte minst slås man av detta vid ett besök på plan 3 på Kulturhuset i Stockholm. I foajén visas Karl Lärkas bygdefotografier från ett forna Bondesverige vid det förra seklets startsträcka. De lortiga och väderhärjade ansiktena som fotograferats kring kolmilor och skogsbruk på den svenska landsbygden bildar en bjärt kontrast till de färgglada fotona på ett folk i gympaskor som visas i det större galleriet bredvid. Men det är samma svenska folk som skildras, vi har bara flyttat oss några generationer fram i tiden.

Sneaker stories, som öppnar i dag, är en utställning om svenskarnas passion för sneakers, eller gympaskor om man så vill. Den är - via anekdoter, myter, fotografier, konst och film - ett försök att dokumentera den subkultur som omger detta fenomen både globalt och lokalt. För där somliga endast ser ett par fotvänliga sportskor ser andra en hel kultur av små vandrande konstverk med massor av inbyggda meningar, snabbt på språng mot framtiden.

Initiativtagaren till utställningen, Teddy Goitom, som även är en del av nätverket Stocktown, förklarar att han fick idén när han reste runt med sina vänner och gjorde en musikdokumentär:

Annons
X

– Vi var i Japan, Brasilien och Australien och på Hawaii och när vi åkte runt till olika privata hem och intervjuade artister så såg jag alla dessa samlingar av sneakers som de hade. Så där började idén. Sedan när jag kom hem funderade jag kring det här och hörde mig för hos många personer med stort sneakersintresse, och fick då höra en otrolig massa sköna och roliga historier. Där någonstans klickade det och så fick jag chansen att producera den här utställningen tillsammans med Lava här på Kulturhuset.
Teddy tog sedan kontakt med olika konstnärer, journalister, fotografer och skofantaster som alla har varit med om att med sina olika infallsvinklar ge sin syn på den sneakerkult som ständigt når allt bredare samhällslager. För det som en gång var så tajt förknippat med den urbana hiphopkulturen har växt sig mycket
större bland vårt lands brokiga folkflora.

En fotoserie visar en bilmässa på Noliafältet i Umeå där olika besökare i sneakers även får berätta om sitt förhållande till sina skoval. En kvinna lanserar där begreppet ”nurse sneakers”:
”Det finns sjuksköterskesneakers, nurse sneakers. De är vita, platta Reeboks med ett slitningsveck framme vid tån. De går ihop med de amerikanska sjuksköterskekläderna som man kan se i Cityakuten. De var gympingskor på 80-talet när det var friskis och kniip. Sen blev det ”nurse”. Jag har alltid gillat dem. Aldrig känt mig tuff nog att bära upp dem.”
Teddy tycker att just den bildserien representerar utställningen på ett träffande sätt:

– Hela fenomenet har blivit så brett och olika grupper har sin egen sneakerskultur i förhållande till hur man klär sig i övrigt. Just de här bilderna visar också så bra hur scenen ser ut här i Sverige i dag. Det är otroligt intressant att få just de historierna och visa att man inte behöver sväva iväg till USA, vilket annars är lätt hänt, utan
i stället visa att det händer något spännande även här.
Teddy själv säger att han kanske aldrig har varit någon sneakersamlare av de mått som många andra inblandade når upp till, men han har fascinerats av fenomenet sedan någon gång när hiphoppen och breakdancekulturen växte sig stark kring 80-talets mitt. Han har sedan via bland andra Stocktownkollektivets nätverk, skobutiken Sneakers”n”Stuffs personal och journalisten och författaren Carmilla Floyd (som 1995 startade sajten sneaker-nation.com) snokat reda på landets mest hängivna konnässörer och samlare.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har även låtit ett gäng svenska konstnärer, skribenter och filmare göra om varsina par sneakers till den här utställningen, däribland Tarek Saleh, Disey, Rabbit Boy och Johanna Hallin. Och så har vi via Tokyo Style kommit i kontakt med ett designkollektiv som kallar sig Turd - Tokyo ugly rich designers - som också har bidragit med sex par sneakers just för den här utställningen.
  Men Sneaker stories är inte bara något att beskåda, i sann
  Lava-anda är den även en interaktiv utställning där olika workshops ger möjlighet åt besökarna att själva vara med och tolka denna uppfinningsrika och hängivna skopassion:

  – Man kommer att kunna trycka sina egna sneaker stories på t-shirts, kepsar och laces (breda skosnören) och så kommer vi att låna ut digitalkameror till de som själva vill gå ut och fota sina egna sneakersbilder. Sedan kommer vi att projicera bilderna här ute i foajén.

  Måste man själv ha en stark passion för sneakers för att uppskatta utställningen?

  – Absolut inte, man behöver inte veta någonting alls om sneakers. Man ska bara kunna komma hit och få inspiration och se vad som händer här i Sverige i dag.

  Sneaker stories visas i Galleri 3 på Kulturhuset mellan den 5-22 augusti. Entrén är gratis. Mer info: www.sneakerstories.com

  Annons
  Annons
  X

  ”Holy Cow” av Finsta

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X