Snart tystnar musiken

Under strecket
Publicerad
Annons

LONDON
På tisdag sveper tystnaden in över de brittiska öarna. Det är då vi för första gången ska fira No Music Day.
Under 24 timmar kommer ingen musik att spelas på radio, alla skivaffärer är stängda och inga rockband kommer att rocka. Inte ens mjölkbuden får vissla. I alla fall om ena halvan av popterroristduon KLF, Bill Drummond, får sin vilja igenom.
No Music Day är den en gång i tiden så provokativa författaren och konstteoretikern Drummonds senaste lika excentriska som älskvärda idé. Inspirerad av John Cages komposition som endast bestod av fyra minuter och 33 sekunder tystnad anser Drummond att mänskligheten har slutat bry sig om musik. Musik har, enligt Drummond, blivit en tapet till vardagen. Ingen är längre medveten om att den ens är på. Den finns överallt hela tiden. Lättillgängligheten, dess ständiga närvaro, har gjort musiken fullkomligt betydelselös.

Så Drummond publicerade sitt manifest för införandet av en musikfri dag och jag måste säga att jag älskar hans intention. No Music Day kommer knappast att röna lika stor uppmärksamhet som när Drummond brände upp 14 miljoner kronor och kallade det för ett konstverk eller när han instiftade ett årligt pris på 40 000 pund till årets sämsta konstnär. Förra året hävdade han dessutom att han hade skapat Pete Doherty som en konstinstallation.
No Music Day kommer inte att få samma genomslagskraft – och lär givetvis gå 99,9 procent av mänskligheten spårlöst förbi – av den enkla anledningen att musik inte betyder fullt så mycket för folk som det uppenbarligen gör för Drummond. Eller för mig. Vilket förstås är aningen motsägelsefullt eftersom det är just detta Drummond faktiskt försöker säga med sin musikfria dag.
Hur många av oss är egentligen ens int­resserade av att på allvar diskutera meningen med musik? Hur och varför lyssnar vi på den? Eller hur länge vi kan vara utan den? Den briljanta musikkanalen Resonance FM (som du kan höra på resonancefm.com) är en av få etermedier som helhjärtat omfamnat Drummonds No Music Day och ämnar ägna hela tisdagen åt att uteslutande diskutera musik i stället för att spela den.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons