Krönika

Mikael Mölstad:”Snart serverar statsministern bara svenskt mousserande vin”

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons

Om femton år kommer den svenska statsministern bara att servera svenskt mousserande vin på alla viktiga bjudningar. Detta är min övertygelse.
I England har regeringen redan bestämt att de endast ska bjuda på English Sparkling Wine vid utländska potentatbesök.

Det är ett skifte på gång. I tvåhundra år har bubblorna från Champagne dominerat vid alla prominenta tillfällen. Det näst bästa har helt enkelt varit för dåligt. Även om dessa mousserande viner producerats med samma dyra metod. Första gången jag anade att något var på gång var för tjugofem år sedan. Jag skrev en text om indiska viner. Deras mest berömda vin var då mousserande och hette Omar Khayyam – efter den persiske vetenskapsmannen. Detta chardonnaybubbel var då det enda som serverades vid alla officiella mottagningar i Indien.

Sedan dess har utvecklingen gått snabbt. Allt fler regeringar bjuder med nationell stolthet på landets bästa bubbelviner vid fina besök. Champagne kommer visserligen att fortsätta vara nummer ett – men det näst bästa rycker allt närmare. Många mousserande viner med beteckningar som Crémant, Cava, Cap Classique och Trento är i dag alltmer lika det äkta champagnebubblet. Alla vinproducerande länder gör nu för tiden någon form av mousserande vin. Helst med samma metod som i Champagne – det vill säga med en andra jäsning på samma flaska som du sedan köper vinet i.

Annons
Annons

I England är nu mousserande vin den stora trenden – även om det tog ett par decennier för dem att komma på det. Vilket mest beror på att vinproduktionen vaknade upp ur en lång, lång dvala först på 1980-talet. I dag görs det ”sparkling wines” av yppersta kvalitet i England. I direkt konkurrens med champagne eftersom de har samma druvor och jordmån. Deras officiella mousserande vin heter Ridgeview. Med lite mognadstoner är det förvillande likt en äkta champagne.

I Sverige började Anders Åkesson göra svenskt bubbelvin av god kvalitet i början av 1990-talet. Men det var på importerad druvmust (i dag heter vinet Tirage). Då fanns heller inga svenska druvodlingar. Med dagens över hundra hektar vingårdar i Sverige är det många som har planer på att satsa på just bubbelvin. Dels för att vårt klimat ger druvor med hög syra – vilket är bra för att göra mousserande vin, dels för att bubblorna i vin täcker en del skavanker, vilket är bra. En tredje fördel är att det är lättare att ta betalt för bubbligt vin än vanligt rött och vitt. Hoppas nu att svenska politiker blir mer välvilliga mot svenska vinproducenter – så att de åtminstone får sälja vin från gården. Då har vi kanske snart ett mousserande svenskt vin av hög kvalitet för statsministern att bjuda på.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons