Annons
X
Annons
X

Snart omöjligt få tillbaka ockerhyra

Över 700 Stockholmsbor har fått tillbaka olagligt höga hyror retroaktivt de senaste fem åren. Rekordet: 270 000 kronor i överhyra. Men om du bor för dyrt bör du passa på – snart försvinner möjligheten för alla som hyr av en bostadsrättsägare.

Hannah Rohrmüller vände sig till hyresnämnden då hennes hyra låg närmare 2000 kronor över vad som är skäligt. ”Man är väldigt utsatt”, säger hon.
Hannah Rohrmüller vände sig till hyresnämnden då hennes hyra låg närmare 2000 kronor över vad som är skäligt. ”Man är väldigt utsatt”, säger hon. Foto: INGVAR KARMHED

HYRESKOLLEN | RETROAKTIVA HYROR FÖRSVINNER

Tjugosju kvadrat i Bredäng, nedre botten. Kostnad: 4800 kronor i månaden. Det fick Hannah Rohrmüller, 21, betala när hon flyttade till Stockholm från Ludvika för att studera. Nu bor hon på hotell sedan hon överklagat hyran och inte kan bo kvar.

– Stockholm har varit mer tårar än glädje, säger hon.

När Hannah Rohrmüller kom till lägenheten möttes hon av fulla byråer, en trasig ugn och fimpar.

Annons
X

– Det var ju inte så mysigt direkt, säger hon.

Bostaden, på bottenplan vid Bredäng centrum, är det inget större fel på om man räknar bort att den är sliten. Förutom hyran då.

Ett infekterat bråk med hyresvärden startade när Hannah Rohrmüller – efter att ha fått reda på att hyran låg nära 2 000 kronor över vad som är skäligt – bestämde sig för att gå till hyresnämnden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är helt sjukt mycket säljarens marknad. Jag har tappat suget och packat väskan flera gånger. Man är väldigt utsatt, säger hon.

  SvD:s granskning av hyresmarknaden tillsammans med läsarna,
  Hyreskollen, har visat att många tvingas betala otillåtet mycket i andrahandshyra. Den som betalat för mycket kan vända sig till hyresnämnden och få tillbaka ockerhyror – i efterhand.

  Den som hyr ut en hyresrätt får nämligen bara ta ut sin egen hyra, plus tio procent om den är möblerad. Och fram till och med lagändringen som träder i kraft den 1 februari, måste bostadsrättsägare som hyr ut i andrahand lägga sig på samma nivå.

  De senaste fem åren har totalt 735 personer i Stockholm fått tillbaka överhyror, visar statistik som SvD begärt från hyresnämnden i Stockholm.

  Torbjörn Larsson, jurist på Hyresgästföreningen, uppskattar att 60 procent av de fall han har drivit rör bostadsrätter.

  – Det är ofta unga som kommer för att plugga och folk från andra länder. De är hänvisade till att ta vad de hittar och vissa utnyttjar det, säger han.

  I snitt har Torbjörn Larssons klienter fått tillbaka mellan 15 000 och 30 000 kronor. Rekordet: En överhyra på 270 000 kronor.

  – Jag har ärenden utanför de attraktiva delarna, men flest i City, på Södermalm och Kungsholmen.

  Med den nya lagen får bostadsrättsägare som hyr ut sätta sin hyra klart friare. Enligt beräkningar från Hyresgästföreningen kan hyrorna bli de dubbla mot vad som är tillåtet i dag. Det blir dessutom omöjligt att gå till hyresnämnden och få tillbaka oskäligt hög hyra i efterhand för den som hyr av en bostadsrättsägare.

  Torbjörn Larsson säger att ingen vet exakt vilka bedömningar hyresnämnden kommer att göra nu.

  – Vi ska pröva lite olika varianter, säger han.

  EFTERLYSNING Påverkar lagändringen dig? Vi söker dig som först nu tycker det är värt att hyra ut i din bostadsrätt. Hör av dig till
  josefin.pehrson@svd.se.

  Hjälp oss att kartlägga hyresmarknaden

  HYRESKOLLEN | Vad betalar din granne i hyra? Är din ovanligt hög?
  Kolla – och rapportera in din hyra – här.

  GUIDE |
  Så här använder du Hyreskollen.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Har du haft nytta av Hyreskollen? mailto:hannes.delling@svd.se Så stor är överhyran på Blocket svd.se Är det du betalar rimligt? svd.se Hur fick du tag på ditt boende? mailto:josefin.pehrson@svd.se?subject=Hyreskollen Så ser Attefalls bostadskarriär ut svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Hannah Rohrmüller vände sig till hyresnämnden då hennes hyra låg närmare 2000 kronor över vad som är skäligt. ”Man är väldigt utsatt”, säger hon.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X