Annons

Snart kommer något oförutsett att inträffa

Det finns saker som vi vet kan hända, men inte när. Och det finns saker som vi inte har en aning om att de kan hända. Våra försök att förutspå framtiden är till stor del verkningslösa, hävdas i en ny bok, och det oförutsedda har större betydelse än vi vill medge.

Under strecket
Publicerad

Förra året hände något helt oväntat. Den amerikanska fastighetsmarknaden kraschade. Orolig­heterna spred sig som ringar på vattnet genom det internationella finansiella systemet. ”Nedåt på Europas börser”, ”ödesmånad för svenska banker” stod det att läsa i SvD ­tidigare i ­våras. Det antyds att en lågkonjunktur stundar. Finansmannen George Soros ­talar i en artikel i New York Times (11/4 2008) om en sprickande ”superbubbla”. Och vem hade kunnat tro att investmentbanken Bear Stearns skulle hamna i en likviditetskris och bli räddat (läs uppköpt) av konkurrenten JP Morgan med den amerikanska riksbankens goda minne? Står vi inför den största finanskrisen sedan den stora depressionen 1929? Kanske är inget i själva verket så förutsägbart som vi skulle vilja att det vore. I en mycket omskriven bok, The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable (Random House, 366 s) argumenterar filosofen och finansmannen Nassim Taleb för att vår värld i grunden är helt oförutsägbar.

Boken lånar sin titel från induktionsproblemet såsom det kom att behandlas av filosofen Karl Popper, det vill säga huruvida vi kan spå om framtiden genom att lära oss av det förflutna. Låt oss säga att vi hittills bara har sett vita svanar. Betyder det med säkerhet att alla svanar är vita? Inte alls, ansåg Popper, för hur kan vi vara säkra på att nästa svan vi ser inte kommer vara svart? (Så var fallet när européerna upptäckte Australien och fann inhemska svarta svanar). Poppers poäng var att hur många observationer man än gör för att bekräfta en teori räcker det med en enda för att motbevisa den. En teori kan således aldrig bekräftas utan bara motbevisas. Man vet därmed aldrig om en teori är ”sann”, bara att den stått emot många försök att bli motbevisad. Historien är en dålig måttstock för framtida agerande.

Annons
Annons
Annons