Annons

Snart kan du ha en fabrik i vardagsrummet

Med tredimensionella skrivare kan produktionen av många varor komma att flytta in i våra hem. Vilka konsekvenser det skulle få för tillverkningsindustrin och samhället i stort utreder it-gurun Chris Anderson i sin nya bok.

Uppdaterad
Publicerad

I den grekiska mytologin var ymnighetshornet en symbol för rikedom och överflöd. Hornet kom från Amalthea, geten som gav den nyfödde guden Zeus mjölk då han gömdes av nymfer från sin far Kronos. Som tack bröt han av ett av getens horn och gav det till nymferna. Det ihåliga hornet flödade över med vadhelst för rikedomar som nymferna önskade sig.

Tekniken har skapat en motsvarighet till antikens ymnighetshorn. Det är möjligt att framställa tyger, leksaker, biltillbehör, flygplansdelar, elektronik, tårtor, huvudvärkstabletter och käkproteser med en och samma maskin. Det är 3D-skrivaren, en teknik som gradvis vuxit fram de senaste tjugo åren och som nu börjar bli tillräckligt billig och effektiv för att användas i större skala; för enklare modeller har kostnaden sjunkit till omkring 5000 kronor.

Annons
Annons
Annons