Annons

Snart behöver konstnärer kanske inte ens måla tavlor

Ett av ögonfången på Art Basel Miami, där stora varumärken går hand i hand med konsten, var ”The Prada double club” designad av konstnären Carsten Höller.
Ett av ögonfången på Art Basel Miami, där stora varumärken går hand i hand med konsten, var ”The Prada double club” designad av konstnären Carsten Höller. Foto: Prada/Casey Kelbaugh

Bland yngre konstnärer har internet-memen, en bild med en kort, ofta mörkt humoristisk textkommentar, blivit ett viktig konstuttryck. Det blev särskilt tydligt på de nyss avslutade stora konstmässorna i Miami, skriver Ida Therén.

Under strecket
Publicerad

John Giornos akrylmålning ”Poppies packed with drug treats” visades av Elizabeth Dee gallery på Art Basel Miami.

Foto: Art Basel Miami

På årets skylt av Sam Durant på Art Basel Miami står det: ”speak the truth, even if your voice shakes”. Det är en uppföljare till konstnärens instagram-succé förra året med texten ”end white supremacy”. Den passade väl in i min Instagram-feed fylld av politiska, ironiska memer av unga kvinnliga konstnärer. Något som nu också syns på institutionerna – På Göteborgs konsthall öppnade just ”Mozart’s ghost”, en utställning om internetkonst, feminism och motstånd.

Bland yngre konstnärer har internet-memen – alltså en bild med en kort, ofta mörkt humoristisk textkommentar – blivit ett viktig konstuttryck.

Annons
Annons
Annons