Annons

Per Wästberg:Snarstucken Nobelpristagare tröstade sig med drottningen

VS Naipaul träffade elever från Rinkeby i samband med att han var i Stockholm för att ta emot Nobelpriset 2001.
VS Naipaul träffade elever från Rinkeby i samband med att han var i Stockholm för att ta emot Nobelpriset 2001. Foto: Dan Hansson

Ingen har mer insiktsfullt belyst den koloniala människans situation än VS Naipaul. Det skriver Per Wästberg som minns sina möten med den briljante men ömhudade författaren från Trinidad.

Under strecket
Publicerad

VS Naipaul skapade en ny genre av självbiografi, social utforskning, reportage och sammansatt fantasi. Om länder bortom vårt närmaste revir skrev han mer envist och djupborrande än de allra flesta.

Likt Joseph Conrad nalkades han engelsk kultur utifrån och gjorde hela världen till sin motivkrets. Idéernas korruption, den lånade kulturen, det sätt som ord töms på sin mening är ett huvudtema. Det individuella ansvaret och den prövande attityden är kärnan i hans hållning. Han rasade mot dogmatiska trossatser därför att de hindrar människor från att genomskåda påtvingade uppfattningar. Samhällen som bygger på religion och icke förnuftsmässiga system är oförmögna att se sig själva.

Annons
Annons
Annons