Annons
X
Annons
X

Snårig premiärväg för ”Miss Kicki”

Av Spektra, TT

Svenska debutfilmen ”Miss Kicki” har blivit symbol för kriget mellan det gamla och nya sättet att se film.

Nu får den premiär på det gamla sättet - biograferna.

Redan i höstas började snacket gå kring ”Miss Kicki”, Håkon Lius debutfilm med Pernilla August i huvudrollen. Filmen ansågs av många som en av de bästa nya svenska och den fick stor uppmärksamhet på Stockholms filmfestival.

Annons
X

”Miss Kicki” var en av filmerna som erbjöds av festivalen på video-on-demand. Man kunde alltså ladda ner den och se den hemma.

Det erbjudandet uppskattades inte av landets biografägare, vars branschorganisation skrev ett protestbrev till filmfestivalen. För biografägarna är turordningen ”först bio, sedan andra fönster” en helig princip. Man är livrädd att missa biointäkter om filmerna först kan ses någon annanstans.

Och sedan dess har ”Miss Kicki” inte fått tillträde till de biografer som hör till de två stora biografägarna, SF och Svenska bio. I stället är den hänvisad till biografer som ägs av Folkets bio, olika kommuner, Folkets hus och parker samt privata bioägare.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi blev chockade när vi hörde om biografägarnas brev och förstod inte varför det skulle bli en så stor grej. För oss var det en bagatell, men plötsligt stod vi i främsta ledet i striden om visningsfönster, säger filmens producent Lizette Jonjic.

  Regissören Håkon Liu säger att bråket delvis kan ses som en generationsfråga.

  – Jag är av den generationen som inte ser en motsättning mellan olika visningsfönster. Filmfestivalen och video-on-demand var bra fönster för oss, jag kunde aldrig tänka mig att det skulle ge problem för biovisningen.

  Peter Fornstam är vd på Svenska bio och en av dem som undertecknade det berömda brevet. Han säger att problemet med ”Miss Kicki” är både praktiskt och principiellt.

  – Dels har vi inte plats på våra biografer just nu. Men frågan är känslig. Jag tror inte på att kollapsa den gamla modellen där filmer visas först på bio, sedan i andra fönster.

  Vad säger du till dem som säger att ni för en hopplös, föråldrad kamp?

  – Att det inte är konstigt att jag för den kampen för en affärsmodell som jag tror är riktig. Om en film visas i alla fönster samtidigt urvattnar man filmens värde. Film ska visas först på bio.

  Erik Helmerson/TT Spektra
  Göteborg TT Spektra

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X