”Dolda skatter ur Thielska Galleriets samlingar”Snälla, låt oss få se mer av Oskar Bergman

Lucas Cranach den äldre (1472-1553), ”Porträtt av hertiginnan Katarina”, odaterad.
Lucas Cranach den äldre (1472-1553), ”Porträtt av hertiginnan Katarina”, odaterad. Foto: Thielska Galleriet

När Thielska Galleriet digitaliserar alla 900 verk i sina samlingar passar man på att göra en utställning av sådant som sällan eller aldrig visats. Dan Backman fastnar särskilt för en renässansfurstinna och Oskar Bergmans sommarmotiv från 1910-talet.

Under strecket
Publicerad
Carl Larsson, ”Sjutton år”, 1902.

Carl Larsson, ”Sjutton år”, 1902.

Foto: Thielska Galleriet
Ignacio Zuloaga, ”La gitana”, 1904.

Ignacio Zuloaga, ”La gitana”, 1904.

Foto: Thielska Galleriet
Oskar Bergman, ”Maj”, 1910.

Oskar Bergman, ”Maj”, 1910.

Foto: Thielska Galleriet
Annons

Bankiren och konstmecenaten Ernest Thiel (1859-1947) var en stor och framstående samlare av framför allt nordisk konst från sekelskiftet 1900. Hela samlingen omfattar närmare 900 verk men det är bara en bråkdel som mer eller mindre permanent pryder väggarna i det lilla palatset på Blockhusudden. De allra flesta av sådan dignitet att man skulle sakna var och en av dem om de byttes ut.

Under det pågående digitaliseringsprojektet av samlingen och Ernest Thiels arkiv har den avgående museichefen Patrik Steorn och hans medarbetare nu plockat ut målningar, teckningar, grafik och skulptur som sällan eller aldrig visats. Det har blivit en mycket sevärd utställning som breddar bilden av samlaren Ernest Thiel. Han köpte ju inte bara verk av kompisarna Bruno Liljefors, Carl Larsson och Eugène Jansson, för att nämna tre av de män i Konstnärsförbundet han särskilt stöttade.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons