Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Margit Richert: Snälla kvinnor, skriv inte fler texter om dumma män!

Det tycks aldrig sina, flödet av kvinnor som skriver om män. Hur män är. Vad de gör och tycker och själva deras innersta väsen ska vändas och vridas på och analyseras till sina minsta beståndsdelar. Frågar de tillräckligt? Mansplainar de? Tar de sitt ansvar? I dagarna har man (kvinnor) förstås flitigt diskuterat Dylan-männens kulturella särart, gärna lite lagom hånfullt. Kategorin är uppenbarligen inte bra nog på oralsex.

Det är helt enkelt omöjligt att föreställa sig en manlig skribent bre ut sig om kynnet eller sexualiteten hos säg, kvinnor som gillar Joni Mitchell. Även om man bortser från det monumentala ramaskri som skulle uppstå vid åsynen av en sådan blatant sexism, så är det svårt att föreställa sig att en man skulle, tja, bry sig. I alla fall inte tillräckligt för att orka masa sig till tangentbordet.

Det kan man förstås ta som ännu ett bevis för mannens inneboende illvilja – ser han oss ens? Eller så kan man konstatera att hans ointresse är fullt rimligt, eftersom det är ganska dumt att ”killgissa” om hur kvinnor kan tänkas fungera utifrån ett begränsat flickväns- och vänunderlag. Inte alla kvinnor, som bekant. Och rubriken ”Kvinnor, sluta kolla på ’Girls’ och lär er suga kuk!” har jag på något vis svårt att se framför mig i dagspressen.

Annons
X

I min bekantskapskrets har jag gott om män. Somliga gillar Bob Dylan. Somliga berättar ibland saker för mig som jag redan visste, eftersom de inte visste att jag visste det. Vissa är rätt kassa på att fråga mig saker. Det kan ibland vara irriterande. Men detta gäller ju i lika hög utsträckning mina kvinnliga vänner. Det alla jag umgås med har gemensamt är att jag tycker om dem och därför försöker att undvika att skriva kultursidestexter baserade på deras sämre sidor. Människor som gör mig så illa till mods har jag sedan länge valt bort ur mitt liv.

Det finns kanske inte en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte skriver om andra kvinnor, men väl en i skamvrån.

Ni anar kanske vart det hela barkar. Ska jag verkligen? Ska jag vara så osolidarisk? Så osysterlig? Ja, det ska jag faktiskt. Kvinnor: sluta för Guds skull att gnälla över dumma män! Ligg inte med dem. Ge dem inte luft. Sluta ägna er dyrbara tid åt dem. Gift er inte med dem. Och snälla, skriv inte fler texter om dem. För där kan vi snacka om att bekräfta den underordning man säger sig vilja bryta.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det finns massor av bra män därute att umgås med i stället (faktiskt även bland sådana som lyssnar på Dylan). Och vill man nu nödvändigtvis berätta om män kan man för omväxlings skull försöka skriva om de trevliga exemplaren, eftersom de måste vara samtidsdebattens mest osynliggjorda små stackare.

  Slutar vi älta alla män som någon gång varit taktlösa mot oss finns det dessutom massor av spaltmeter som kan fyllas med texter om kvinnor – kvinnor som betytt något för oss. Margaret Atwood, Stevie Nicks, Lucia Berlin, Shirley Jackson, Iris DeMent ... Det finns kanske inte en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte skriver om andra kvinnor, men väl en i skamvrån.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X