Snabbväxare diskuterar ökat samarbete

Visioner om att skynda på omvandlingen av Sydostasien till något som börjar likna EU står i fokus för veckoslutets toppmöte i Filippinerna – men mycket återstår innan sådana förslag kan bli verklighet. Samtidigt diskuteras flera frihandelsavtal mellan Asiens allra största ekonomier och de sydöstasiatiska ländernas organisation Asean.

Under strecket
Publicerad
Annons

Helgens tungt polis- och militärbevakade toppmöte i filippinska Cebu börjar som en träff för de tio Aseanländerna själva och vidgas sedan till ett östasiatiskt toppmöte. Då deltar även Kina, Japan, Sydkorea, Indien, Australien och Nya Zeeland med sina presidenter eller premiärministrar. Värd är Filippinernas president Gloria Macapagal Arroyo.

Ambitionerna att öka det ekonomiska samarbetet i regionen har en lång historia, och i helgen ska Sydostasiens högsta politiska ledare diskutera ett förslag till ny stadga som ska göra samarbetet i Asean mer bindande än hittills – inklusive möjligheten att utlysa sanktioner mot medlemsländer som inte följer reglerna. Målet är att alla de tio länderna i Asean ska bli en ekonomisk gemenskap till år 2015, enligt ett utkast till den kommuniké som ska utfärdas på söndag. Tidigare har målet varit att nå en gemenskap till 2020.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons