Annons

Snabbt och gott – hitta nya vardagsfavoriterna

Recepten är hämtade ur ”Snabbt, gott & billigt” av Jenny Warsén.
Recepten är hämtade ur ”Snabbt, gott & billigt” av Jenny Warsén. Foto: Ulrika Pousette

Nu är många av oss tillbaka i vardagen efter semestrar och sommarlov. Här får vi hjälp av Jenny Warsén, en av Sveriges största matbloggare, med recept som går snabbt att laga och som de flesta gillar.

Under strecket
Publicerad

1 / 4

Laxgryta med pasta

4 portioner

  • 500 g pasta, t ex bucatini
  • 4 portionsbitar laxfiléer
  • 10 cm purjolök
  • Olivolja till stekning
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 1/2 dl vatten
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 2 1/2 dl crème fraiche
  • 2 1/2 msk konc hummerfond
  • 2 tsk röd pesto
  • 2 1/2 dl gröna ärter
  • 170 g kräftstjärtar
  • Salt och peppar
  • Ev citronpeppar

1. Koka pastan al dente enligt anvisning på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag.
2. Tärna laxen och finhacka purjolöken.
3. Fräs purjolöken mjuk i olivolja i en gryta. Rör ner tomatpurén och låt fräsa ytterligare några minuter. Tillsätt vatten, grädde och crème fraiche, koka upp och sänk sedan värmen.
4. Lägg laxtärningarna i grytan. Tillsätt fond och pesto och rör om. Låt puttra i 6–8 minuter och smaka av med salt och peppar.
5. Blanda ner pastan och ärterna. Tillsätt slutligen kräftstjärtarna och rör om, de ska inte koka utan bara bli varma. Smaka gärna av med lite citronpeppar och servera genast.

Annons
Annons

2 / 4

Muffinspannkakor

Servera som mellanmål eller dessert. Det går snabbt och du slipper stå och steka plättar i evigheter.

Ca 20 st

  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 dl mjölk
  • 6 ägg
  • Vispad grädde, sylt, florsocker till servering

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull.
2. Vispa ihop mjöl, salt och mjölk till en jämn smet. Tillsätt 3/4 dl av det smälta smöret och vispa sedan ner ett ägg i taget i smeten.
3. Häll resten av smöret i ca 20 muffinsformar (använd muffinsplåtar eller separata muffinsformar som du ställer på en plåt). Fyll formarna till hälften med smet.
4. Grädda mitt i ugnen i 12–15 minuter, muffinspannkakorna ska få fin färg och pösa upp rejält i formarna.
5. Servera med vispad grädde, sylt och florsocker.

Annons
Annons

3 / 4

Högrevsburgare med hemlagad dressing

6–8 burgare

  • 1 kg högrevsfärs
  • 2–3 msk barbecue- eller hp-sås
  • Salt och peppar
  • Smör att steka i

Dressing

  • 1 dl crème fraiche
  • 4 msk majonnäs
  • 4 msk bostongurka
  • 1 msk ketchup
  • 1 msk chilisås
  • 1 tsk senap
  • Salt

Tillbehör

  • 6–8 hamburgerbröd
  • T ex sallatsblad, tomat, gurka, rödlök

1. Blanda ingredienserna till dressingen och ställ den i kylen.
2. Blanda färsen med barbecue- eller hp-sås och krydda med salt och peppar. Låt stå i kylen i 1 timme.
3. Forma färsen till 6–8 burgare. Stek dem i smör i en stekpanna tills de är lagom genomstekta efter din smak.
4. Servera burgarna i hamburgerbröd tillsammans med dressingen och valfria tillbehör.

Annons
Annons

4 / 4

Jennys 10-minuterstårta

Garnera med de bär som finns tillgängliga.

8–10 bitar

  • 4 1/2 dl vispgrädde
  • 200 g mjölkchoklad
  • 2 färdiga marängbottnar
  • 250 g färska eller frysta hallon
  • Ev florsocker
  • Jordgubbar och blåbär att garnera med

1. Koka upp 1/4 dl grädde i en kastrull och bryt ner 150 g av chokladen. Lyft bort från värmen och rör till en blank smet.
2. Lägg en av marängbottnarna på ett fat. Bred ut den smälta chokladen i ett jämnt lager över bottnen. Låt svalna i kylen.
3. Vispa under tiden resten av grädden fluffig. Vänd ner hallonen och vispa ihop. Smaka ev av med florsocker.
4. Bred ut hälften av hallongrädden på den chokladtäckta marängbottnen. Lägg på den andra marängbottnen och lägg på resterande hallongrädde.
5. Hacka resten av chokladen. Garnera med jordgubbar och blåbär och strö över chokladhacket. Servera genast.

Recepten är hämtade ur ”Snabbt, gott & billigt” av Jenny Warsén, foto Ulrika Pousette. Bonnier fakta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons