Så blev ”bespottade” maten trendig

Foto: Metin Erdinc, Frida Lönnroos

Snabbmaten har blivit trendig. Men hur förvandlades flottiga halvfabrikat till medvetna hantverksrätter? SvD Mat & Resor har träffat några av pionjärerna.

Under strecket
Publicerad
Jon Widegren startade banbrytande Flippin’ Burgers, men driver numera Lådan med fokus på modern pubmat.

Jon Widegren startade banbrytande Flippin’ Burgers, men driver numera Lådan med fokus på modern pubmat.

Foto: Jan Ekholm
Flippin’ Burgers öppnade 2012 och var först i Sverige med att sätta hamburgaren på finmatskartan.

Flippin’ Burgers öppnade 2012 och var först i Sverige med att sätta hamburgaren på finmatskartan.

Foto: Privat
På Çok i Stockholm serveras turkisk kebab lagad på samma råvaror som finkrogarna använder.

På Çok i Stockholm serveras turkisk kebab lagad på samma råvaror som finkrogarna använder.

Foto: Frida Lönnroos
På Çok vill man återupprätta kebabens rykte. Kebab är inte en enda rätt, utan namnet på hundratals rätter.

På Çok vill man återupprätta kebabens rykte. Kebab är inte en enda rätt, utan namnet på hundratals rätter.

Foto: Frida Lönnroos
Cok beskriver sin meny som fine fast food. Här en iskender med kalvkött, tomatsås, yoghurt och brynt smör.

Cok beskriver sin meny som fine fast food. Här en iskender med kalvkött, tomatsås, yoghurt och brynt smör.

Foto: Frida Lönnroos
På Würst i Göteborg står hantverkskorven i fokus. Den serveras med toppingar och tillbehör på träplankor.

På Würst i Göteborg står hantverkskorven i fokus. Den serveras med toppingar och tillbehör på träplankor.

Foto: Goran Anic
Marijan Kucinski på Würst har alltid åtta korvar på menyn.

Marijan Kucinski på Würst har alltid åtta korvar på menyn.

Foto: Goran Anic
Inte enbart korv. Trots namnet serverar Würst även andra tyska godsaker, som pretzels.

Inte enbart korv. Trots namnet serverar Würst även andra tyska godsaker, som pretzels.

Foto: Goran Anic
Napolitansk pizza på 800 Grader, där  inspirationen även kommer från Rom och New York.

Napolitansk pizza på 800 Grader, där inspirationen även kommer från Rom och New York.

Foto: Lennart Weibull
Fried chicken sandwich har varit Sandhäxans populäraste macka ända sedan starten.

Fried chicken sandwich har varit Sandhäxans populäraste macka ända sedan starten.

Foto: Stockholmfood
Erik ”Jerka” Johansson och Mattias Svensson startade mackkrogen Sandhäxan för två år sedan.

Erik ”Jerka” Johansson och Mattias Svensson startade mackkrogen Sandhäxan för två år sedan.

Foto: Metin Erdinc
Sandhäxan i Vasastan vill inte sätta mackan på piedestal, men gör mackor med både finess och fantasi.

Sandhäxan i Vasastan vill inte sätta mackan på piedestal, men gör mackor med både finess och fantasi.

Foto: Metin Erdinc
Buffalo blom – friterade blomkålsbuketter doppade i buffalosås på Lådan i Stockholm.

Buffalo blom – friterade blomkålsbuketter doppade i buffalosås på Lådan i Stockholm.

Foto: Lådan
Annons

Parallellt med alla nynordiska mellanrätter har ett helt annat kök vuxit fram under de senaste åren: den ambitiösa snabbmaten. I Köpenhamn serverar stjärnkocken Matt Orlando friterad kyckling på finkrogen Amass, medan Lee Tiernan från enstjärniga St John numera grillar turkisk-inspirerad gatumat på Black Axe Mangal i London.

Här i Sverige fortsätter det att öppna en strid ström av napolitanska pizzerior och hantverksmässiga hamburgerbarer. Kanske började snabbmatens svenska klassresa på Flippin’ Burgers i Stockholm – Jon Widegrens omåttligt populära hamburgerbar som fick folk att köa långt nerför gatan när den öppnade för snart tio år sedan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons