Viggo Cavling har ätit på krogsatsningen Teatern i Ringen-gallerian. Högst betyg får Stefano Catenaccis Caos.
Viggo Cavling har ätit på krogsatsningen Teatern i Ringen-gallerian. Högst betyg får Stefano Catenaccis Caos.
Perfect Guide

Snabbmat med stora ambitioner

Upphetsande högrevsburgare, smaklösa nudelsoppor och prisvärd koreansk råbiff. SPG:s Viggo Cavling har ätit på nya krogsatsningen Teatern i Ringen-gallerian.

I höstas intervjuade jag svensk gastronomis nestor Leif Mannerström. Leif och krögaren Erik Lallerstedt var huvudansvariga för det nya franska kökets svenska entré i slutet på 70-talet och början på 80-talet.

Annons

Då sa ”föllk” att maten bestod av två korslagda sparrisar och lite elegant sås. Men Leif hade en annan blid av revolutionen från Lyon. Enligt honom var nyheten att kockarna gick från att vara anonyma grovjobbare till att bli stjärnor. Störst av dem alla var och är Paul Bocuse som 1969 skapade sin meny till Concordeflygplanets jungfruresa. Det var ungefär samma maträtter som tidigare, fast nu stod det på menyn vad matens skapare hette.

På samma sätt som Disney tog bröderna Grimms blodiga sagor och anpassade dem för amerikansk arbetarklass tog Erik och Leif det nya franska köket till Sverige och anpassade konceptet för nyrika stockholmare och göteborgare.

En talande anekdot från denna tid är att stjärnkrogen Eriks i Gamla stan hade en förrätt med kaviar för 450 kronor som ingen beställde. Krögaren Erik Lallerstedt höjde priset till 850 kronor – och plötsligt ville alla ha den. Maten smakade inte radikalt annorlunda, den stora skillnaden var kommunikationen av maten och vem som gjort den.

Tidigare hade svensk gastronomi haft en superstjärna – Tore Wretman. Men i och med detta fick man en handfull.

På Teatern hittar man mat med influenser från hela världen.
På Teatern hittar man mat med influenser från hela världen.

2016 har vi så många svenska kockstjärnor att det behövs ett Hubbleteleskop för att hålla reda på allihop.

Jag tänker på detta när jag besöker det nya krogkonceptet Teatern i Ringens köpcenter. Här syns restaurangernas namn på stora skyltar och något mindre står de manliga kockarnas namn. (De gastronomiska och feministiska revolutionerna har ännu inte krockat, jag lovar att rapportera när så sker.) I många fall är kocken mer känd än krogen.

Första gången jag hörde talas om Teaterns koncept trodde jag att någon skojade med mig. Varför skulle en handfull av landets hippaste kockar vilja stressa fram snabbmat i Sveriges sunkigaste köpcentrum? Skanstull är för övrigt stans värsta blåshål. Men hit har alltså några av Sveriges hetaste kockar sökt sig. Obegripligt. Ansvariga för detta mirakel är AMF fastigheter och Paninigrundaren Ricard Constantinou. Det är bara gå ner på knä inför denna bedrift.

Magnus Nilsson har blivit världsberömd för att laga mat av mossa och servera den på en sten.

Hippast av kockarna iTeatern är Magnus Nilsson som driver den ständigt hyllade krogen Fäviken vid Kallsjön i Jämtland. Han har blivit världsberömd för att laga mat av mossa och servera den på en sten. Nu vill han återupprätta den svenska korvkiosken och slå ett slag för tunnbrödsrullen. Tyvärr går detta så bra att brödet är slut, men jag tar två korvar med rostad lök och egenproducerad sträv ketchup. Det smakar okej, men långt ifrån extraordinärt. Till efterrätt blir det mjukglass i nyponsoppa. Smaksensationen uteblir trots att Magnus själv står vid glassmaskinen.

Betydligt mer upphetsad blir jag av att besöka Snack Bar och äta deras ostburgare på högrev. Stuns i brödet, mycket smak i högreven, distinkt, lätt rökig dressing och tunna frasiga pommes. En klar fyra. Till detta en lokalbrygd öl med mycket beska. Efter detta möte med kockarna Linus Ahlstedt och Mikael Gröndals hål i väggen cyklar sönerna och jag hem mätta och belåtna.

Någon vecka senare återvänder jag för att äta lunch på Raamen. Här är Albin Wessman och Adam Dahlberg ansvariga. De är mest kända för en utmärkt lunchkrog på Rådmansgatan. Jobbar du på reklambyrå är det lag att äta här en gång i veckan. Inriktningen är asiatiska soppor. Jag tar en Ramen Ya. Det är en vitlöksbakad kyckling i miso och blomkål. Den är välbalanserad om än en smula svårinmundigad med pinnar, så glöm inte att ta med sked. Mitt sällskap tar en seafood ninja som tyvärr är en fadd historia helt utan sting i krabba eller räkor. Köns tempo kan också bli högre ...

Till efterrätt tröstar vi oss med två dubbla macchiato från Nobelkonditorn Daniel Roos patisserie och bageri. Till detta en klargul saffranspuck som smakar fantastiskt. Luftig utan att vara smulig. Spröd utan att falla isär. Med elegant smak av frasigt socker och vag antydan av saffran. Saffran ska fungera som en god parfym, den ska vara något som antyds, men får aldrig dominera.

Jag har även testat Maximillian Lundins vegetariska krog The Plant med den tämligen provocerade underrubriken ”Food that works”. Mitt sällskap är Ludvig Lindström, en gång framröstad till Europas snyggaste vegan. Ludde är nöjd med sin mat, men jag tycker att aiolin utan ägg är för vass och pannkakan för torr. Men stämningen i den vackra matsalen är riktigt kul. Här möts södertyper, barnfamiljer, uteliggare, pensionärer och lokalkändisar som DN-skribenten Malena Rydell, Nöjesguidens Pelle Tamleht, musikern Moneybrother och SVT-profilen Lena Sundström. Serveringen är uppbyggd som ett apberg och klättrar du högst upp med din svarta bricka ser du allt och alla. Städningen funkar hyfsat med tanke på att verksamheten bara varit igång i några veckor.

Bäst av alla Teaterns krogar är Stefano Cattenaccis Caos. Här serveras allt möjligt från hela världen – den gemensamma nämnaren är att allt är supergott. Vi låter stjärnkockens personal välja och får ett gäng olika rätter à 33 kronor. De visar sig alla vara av yppersta klass och absurt prisvärda. Att leverera många olika rätter i expressfart utan att tappa i kvalitet är alla snabbmatställens stora utmaning. Både ägget på 63 grader och den koreanska råbiffen kvalar in på bästa rätterna 2016-listan.

På det hela taget är Teatern ett toppställe. Jag kommer att gå hit många gånger med mina söner efter Eriksdalsbadet. Krogåret 2016 har börjat med ett riktigt bra budgetställe för barnfamiljer.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ SvD Perfect Guide på Facebook!

Till Toppen