Isis – ökända för tortyr och kidnappningar

De spelar en nyckelroll i krigets Syrien och de senaste dagarna har jihadistgruppen angripit flera städer i norra Irak. Men vilka är Isis – och vad vill de?

Under strecket
Publicerad
Efter stridigheter i Mosul på tisdagen började invånarna fly mot den kurdiska regionen i Irbil, Irak. .

Efter stridigheter i Mosul på tisdagen började invånarna fly mot den kurdiska regionen i Irbil, Irak. .

Foto: AP
Annons

Isis – Islamiska staten i Irak och Levanten (Syrien) - är en väpnad islamistisk grupp med al-Qaidakopplingar som finns i Irak och Syrien. Gruppen bildades först som islamiska staten i Irak 2006 då al-Qaida och andra sunnimuslimska miliser slogs samman. Men förra året lades Syrien till för att omfatta det pågående inbördeskriget. USA stämplar Isis som en terroristorganisation.

I Syrien har Isis blivit den huvudsakliga jihadistgrupp som slåss mot regeringstrupperna. Gruppen är ökänd för sin brutalitet och hänsynslöshet, plundringar, tortyr och kidnappningar. De vill införa strikt islamisk rätt och teokratiskt styre enligt salafistiska principer. Isis har spända relationer till andra rebellgrupper i Syrien som al-Nusra, och anklagar dem för kätteri. Det är oklart var gruppen har sin bas, men de tros ha tusentals miliser inklusive många utländska stridande.

Annons
Annons
Annons