Annons
X
Annons
X

Snabbguide – allt du behöver veta om rättegången

I dag inleds rättegången mot fyra personer bakom The Pirate Bay. Men vad handlar egentligen rättegången om? Vad är de fyra åtalade för? Och vad skulle en fällande dom innebära? Här ger SvD.se svaren.

Vad handlar rättegången om?

Skiv-, film- och spelbolag anser att drivkrafterna bakom The Pirate Bay gör det möjligt att sprida upphovsrättsskyddat material på internet. Fyra personer – Peter Sunde , Gottfrid Svartholm Warg, Fredrik Neij och Carl Lundström – är därför åtalade för medhjälp och förberedelse till upphovsrättsbrott. De fyra åtalade försvarar sig med The Pirate Bay ska ses som en sökmotor, och att inget upphovsrättsskyddat material finns på sajtens servrar. Alla fyra nekar till brott.

Vem är åklagare?

Annons
X

Åklagaren heter Håkan Roswall och har jobbat med ärendet i flera år. Men i rättssalen kommer också representanter för nöjesindustrin att finnas. Tingsrätten har slagit ihop brottsmålet och den civilrättsliga processen med skadeståndskrav från nöjesbranschen.

Advokatfirman MAQS Law Firm företräder åtta amerikanska film- och spelbolag. Ifpi, som representerar svenska skivbolag, företräder sex av sina medlemmar. Samtidigt företräds tvåp svenska filmbolag och en producent av Antipiratbyrån. Både åklagaren och bolagens representanter kommer att göra egna sakframställanden i rätten.

Vad händer om Pirate Bay fälls?

De fyra åtalade kan dömas till fängelse i upp till två år. De riskerar också skadestånd på 115 miljonerr kronor till skiv-, film- och spelbolagen. Men Peter Sunde har tidigare sagt till SvD att han inte tror att tingsrätten kommer att döma till fängelse. Och böter – det spelar ingen roll har Sunde sagt.

Men vad händer med själva sajten The Pirate Bay vid fällande dom?

Det beror på vem man frågor. Fildelningsaktivister är övertygade om att det inte går att stoppa sajter som The Pirate Bay. Tvingas sidan läggas ner kommer verksamheten att drivas vidare på någon annan sajt. The Pirate Bay har också överlevt tidigare bakslag, som när polisen gjorde en razzia och beslagtog servrar. Efter några dagar var verksamheten igång igen.

För nöjesindustrin är dock rättegången viktig för att skicka signaler om att fildelning av upphovsrättsskyddat material inte är tillåtet. Samtidigt vill representanter som SvD.se talat med betona att rättegången handlar om ett enskilt fall – inte om den politiska frågan om fildelningens vara eller icke vara.

Jag är helt nybörjare på det här – vad är egentligen The Pirate Bay?

Pirate Bay är världens största bittorrenttracker, med flera miljoner användare.

Vad är då en bittorrenttracker? Bittorrent är en teknik där man laddar ner olika delar av en fil, till exempel en film eller en låt, från olika användare samtidigt. Trackern används för att hitta de här filerna i andra personers datorer och göra det möjligt att ladda ner dem. The Pirate Bay gör det alltså möjligt att hitta filer hos andra användare.

Har Ipred något med rättegången att göra?

Nej. Ipred handlar förvisso om möjligheten för privata bolag att få ut uppgifter om vem som fildelar, men den lagen ska upp till omröstning i riksdagen först i slutet av februari och har inget med just det här fallet att göra.

Min mormor var också pirat blogg.svd.se Direkt till Sam Sundbergs blogg blogg.svd.se om The Pirate Bay svd.sesam.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X