”Snabbare tillgång till hälsodata kan rädda liv”

Behandling av covidpatient på Södertälje sjukhus, april 2020.
Behandling av covidpatient på Södertälje sjukhus, april 2020. Foto: Staffan Löwstedt

Covid-19 visar på den stora potentialen i Sverige för att snabbt omsätta kunskap till bättre vård – om tillgången till data förbättras. Det skriver tre debattörer från Karolinska institutet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Under hösten ökade antalet personer som behöver sjukhusvård för covid-19 åter snabbt i Sverige och var under en period högre än när det var som värst i våras. Belastningen på vårdavdelningar och personal är fortfarande mycket tuff och till detta ska läggas det lidande och den oro som patienterna själva och deras anhöriga känner. Pandemin är långt ifrån över och ställer oss inför stora utmaningar.

Samtidigt finns det glädjande signaler att svensk sjukvård och forskning framgångsrikt och snabbt kunnat utveckla bättre behandlingar för covid-patienter. Ett exempel är att antalet covid-patienter inom svensk intensivvård varit betydligt färre under den andra vågen, jämfört med i våras – trots att flera alltså totalt vårdats på sjukhus (data från Svenska intensivvårdsregistret). Ett annat exempel är att andelen covid-patienter som avlider inom intensivvården har halverats jämfört med hur det såg ut i inledningen av pandemin.

Annons
Annons
Annons