Annons
X
Annons
X

Snabbare sanering ska ta fler ur skuldfällan

Rekordmånga sökte skuldsanering förra året – totalt 11 200 personer. Men färre än hälften fick sin ansökan beviljad. I dag fattar regeringen beslut om en ny lag som ska göra det lättare för fler att ta sig ur skuldfällan.

[object Object]
"Det är ett växande problem med överskuldsättning i samhället. Allt för många människor har skulder i Kronofogdens register" säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Sedan skuldsaneringslagen infördes 1994 har antalet ansökningar aldrig varit lika många som i fjol. Men färre än hälften av dem som söker blir beviljade sanering.

Nu har finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) förhoppningar om att fler ska få hjälp snabbare av Kronofogden att ta sig ur skuldfällan. I dag, torsdag, väntas regeringen nämligen fatta beslut om att skicka ett förslag om en ny skuldsaneringslag till riksdagen.

– Det är ett växande problem med överskuldsättning i samhället. Allt för många människor har skulder i Kronofogdens register. För de som drabbas påverkas livet väldigt hårt, säger Per Bolund.

Annons
X

För de som drabbas påverkas livet väldigt hårt

Över 427 000 personer fanns vid årsskiftet i Kronofogdens register med någon typ av skuld. Men betydligt färre har en ohållbar skuldsättning som kräver en skuldsanering.

Totalt 11 200 svenskar sökte skuldsanering hos Kronofogden förra året. Under samma period fick 5 100 personer sin ansökan beviljad.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den som beviljas skuldsanering betalar av sina skulder i så hög grad som Kronofogden bedömer är möjligt, vanligtvis över en femårsperiod. Eventuellt resterande skuld som ingick i skuldsaneringen avskrivs när den förbestämda avbetalningstiden har gått ut.

  Om den nya skuldsaneringslagen går igenom ska fler skuldsatta tidigare kunna ansöka som skuldsanering. Tiden för saneringen ska kunna kortas om det finns särskilda skäl som talar för det, såsom exempelvis familjesituation, ålder eller hälsoläge. Dessutom ska den skuldsatta ha en betalningsbefrielse med totalt nästan ett år under skuldsaneringstiden, då juni och december föreslås bli två betalningsfria månader.

  – Det är väl känt att skuldsanering för många innebär ett väldigt hårt tryck ekonomiskt och skapar svårigheter att leva ett någorlunda normalt liv. Då är det rimligt med en liten lättnad på två betalningsfria månader för att den drabbade ska klara sommaren och vintern, för att exempelvis kunna ge barnen julklappar, säger Per Bolund.

  Finns det en risk för att förändringar som gör det lättare att få skuldsanering skickar signaler om att det är ok att dra på sig skulder?

  – Nej, det ser jag ingen risk för. Jag tror att alla som har varit med om eller sett någon gå igenom en skuldsanering vet vilken enorm påfrestning som det är för en person, säger Per Bolund och fortsätter:

  – Man ska komma i håg att hög skuldsättning ofta beror på personliga tragedier såsom dödsfall i familjen, arbetslöshet eller svår sjukdom. Jag tror inte att någon godtyckligt sätter sig i skuld som man inte kan betala tillbaka.

  Man ska komma i håg att hög skuldsättning ofta beror på personliga tragedier

  Är det inte viktigare att komma åt orsakerna än konsekvenserna för att få bukt med överskuldsättningen?

  – Jo, absolut. Vi måste jobba med flera medel, varav det här är ett. Men vi jobbar också med att förbättra villkoren på kreditmarknaden, säger Per Bolund.

  Om riksdagen antar lagen är planen att den ska börja gälla den 1 november 2016.

  Få SvD Näringslivs dagliga nyhetsbrev:

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nominera din entreprenörsfavorit till SvD Affärsbragd!

  Vem förtjänar årets entreprenörspris? Tyck till! svd.se
  Annons
  Annons

  "Det är ett växande problem med överskuldsättning i samhället. Allt för många människor har skulder i Kronofogdens register" säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP).

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X