Annons

Snabba vändningar för brittiska Labour

Tony Blair tog sitt parti New Labour till storseger i det brittiska valet 1997.
Tony Blair tog sitt parti New Labour till storseger i det brittiska valet 1997. Foto: TT

Att politiska partier går upp och ner i popularitet hör demokratin till. Det brittiska politiska systemet går mångt och mycket ut på att två partier ofta strider om makten, vilket bidrar till de kraftiga svängningarna.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: På senare tid har det gått katastrofalt dåligt för det brittiska Labourpartiet, men det var inte så värst länge sedan partiet upplevde en högkonjunktur under Tony Blair. Kan partiet komma tillbaka igen och nå sådana nivåer? Hur gick det till när de blev stora senaste gången?

Dick Harrison: Det frågeställaren syftar på är den kampanj som brukar förknippas med termen New Labour. Och visst kan partiet komma tillbaka. Det normala i brittisk politik, ända sedan 1700-talet, är att två partier (först tories och whigs, sedan konservativa och liberaler, numera konservativa och Labour) turas om att dominera i parlamentet. Det förlorande partiet har ofta varit uträknat men alltid återkommit efter en nytändning eller ersatts av en snarlik politisk rörelse som dragit väljarna till sig.

Annons
Annons
Annons