Annons
X
Annons
X

Snabba upp datorn

Det räcker med att titta på en fem år gammal dator för att den ska kännas hopplöst föråldrad. Komponent för komponent är en modern maskin snabbare och mer kraftfull. Trots det kan även enkla vardagssysslor gå nästan lika långsamt som på en gammal dator.

Det finns en hel del man kan göra för att snabba upp sin Windowsmaskin. Allt från enkla steg som att köra Windows diskdefragmenterare lite då och då till att rensa upp bland installerade program till att borra sig djupare ner i operativsystemet.
Det finns en hel del man kan göra för att snabba upp sin Windowsmaskin. Allt från enkla steg som att köra Windows diskdefragmenterare lite då och då till att rensa upp bland installerade program till att borra sig djupare ner i operativsystemet.

En viktig orsak bakom de slöa datorerna är att de program vi använder har följt en liknande utvecklingskurva – de kan mer än sina föregångare, men tar i gengäld upp mer plats på hårddisken, kräver mer minne och förbrukar fler processorcykler. Till exempel krävde Windows XP, som lanserades hösten 2001, en dator med 128 Mb arbetsminne och en processor på 300 Mhz. Efterföljaren Windows Vista, som släpptes nästan exakt fem år senare, krävde minst 512 Mb arbetsminne och en processor på 800 Mhz. På hårddisken tar XP upp 1,5 Gb medan Vista fyller det tiodubbla.

Vanliga program som Office, bildbehandlare och spel har följt en liknande utveckling. Det är helt naturligt. Utvecklarna vill naturligtvis utnyttja den nyfunna kraften i modern hårdvara.

Men det finns saker man som användare kan göra för att snabba upp sin Windowsmaskin. Allt från enkla steg som att köra Windows diskdefragmenterare lite då och då till att rensa upp bland installerade program till att borra sig djupare ner i operativsystemet.

Annons
X

RENSA BLAND PROGRAMMEN
Att rensa upp bland de installerade programmen frigör inte bara utrymme på hårddisken, det kan också göra datorn snabbare. I Windows kontrollpanel finns programhanterare som gör det enkelt att ta bort installerade program. Men det är inte bara att ta bort det man tror inte behövs, en del program används av hårdvara i datorn eller behövs för att något annat program ska fungera – även om man som användare aldrig har startat det. Om man är osäker över vad ett program är bra för är Google och andra sökmotorer en bra hjälp. Känns det fortfarande tveksamt är det bättre att behålla än att ta bort.

SJÄLVSTARTANDE TIDSTJUVAR
Vem älskar inte väntan på att Windows ska starta i början av varje arbetsdag, eller varje gång det installerats nya uppdateringar? Ta en titt bredvid klockan, längst ned till höger på skärmen – alla små ikoner är ett program som körs automatiskt vid varje uppstart.

Utöver dem finns det säkerligen ännu fler som körs i bakgrunden och alltså inte syns för användaren. En del är nödvändiga för att datorn ska starta medan andra går hur bra som helst att ta bort. Alla tar lite – eller mycket – tid på sig varje gång datorn startas och de flesta ligger också kvar och tar systemresurser i bakgrunden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men om det kan vara förvirrande att rensa upp bland de installerade programmen, så är det inget mot att rensa upp i autostarten. En del program gör det lätt för användaren – de körs vid uppstart för att de ligger i Startmenyn och mappen Autostart. De är lätta att ta bort: Bara att högerklicka på det du inte vill köra och välja ta bort. Programmet försvinner inte från systemet, det slutar bara köras varje gång datorn startas. Tyvärr ligger majoriteten av allt som slöar ner uppstarten på andra platser.

  Därefter är det bara att köra msconfig (XP: klicka på Kör..., skriv in msconfig och tryck enter. Vista: skriv in msconfig i sökrutan och tryck enter). Klicka sedan på Startup för att få upp en lista över de program som körs vid uppstart. Klicka bort något, så körs det inte längre. Men vilka program bör man låta vara kvar och vilka kan man ta bort? Antivirusprogram, brandväggar och andra säkerhetsprogram bör få leva vidare i autostarten. Andra program som exempelvis Adobe Acrobat Speed Launcher, Skype och Microsoft Office Shortcut Bar behövs bara om man ändå skulle starta dem varje gång man slår på datorn. Om man är osäker på vad som gömmer sig bakom ett namn i listan är Sysinfo.org en bra resurs. Där finns beskrivningar och rekommendationer till de flesta program som kan dyka upp i autostarten. • http://www.sysinfo.org/

  DEFRAGMENTERA HÅRDDISKEN
  Filerna på datorn ligger i regel på flera olika fysiska platser på hårddisken. Ju fler fragment, desto långsammare går det, eftersom disken måste jobba mer för att läsa in filen. Ju fler filer man flyttat, tagit bort och lagt till – desto större blir fragmenteringen. På många datorer kan man få en riktigt märkbar skjuts genom att köra Diskdefragmenteraren som är inbyggd i Windows. Om man har en stor och välfylld hårddisk kan det dock ta åtskilliga timmar, bra läge för att köra över natten eller en dag när datorn inte behövs med andra ord.

  ANDRA SMÅSAKER
  • Virus och spionprogram kan slöa ner datorn. Att hålla antivirusprogrammet uppdaterat och köra en systemsökning ibland kan kombineras med ett spionrensarprogram som exempelvis Lavasoft Adaware.

  • Se till att ha de senaste drivrutinerna till grafikkort och annan hårdvara kan också hjälpa i vissa fall. Var inte nöjd med att köra Windows Update – titta även på tillverkarens hemsida.

  • Windows behöver ledigt hårddiskutrymme för sin växlingsfil och om börjar tryta kan det kännas som att hårddisken jobbar och jobbar, men ingenting händer. Se till att ta bort eller flytta filer som inte behövs för att få loss mer plats. Windowsverktyget diskrensning kan också vara till hjälp.

  UPPGRADERA HÅRDVARAN
  Givetvis går inte allt att skylla på installerade program och operativsystem. Nya program på äldre hårdvara är sällan en särskilt bra kombination. Men de allra flesta datorer går att uppgradera. Det finns inget enklare och billigare sätt att snabba upp sin dator än att sätta i mer arbetsminne. Se bara till att det är rätt typ, som stöds av ditt moderkort. Tänk bara på att 32-bitarsversionerna av XP och Vista (den i särklass vanligaste) i princip bara kan utnyttja tre Gb arbetsminne.

  VIKTIGT!
  Innan man börjar rensa upp bland dem bör man skapa en systemåterställningspunkt. I Windows XP finns ett program bland Tillbehör/Systemverktyg i Startmenyn och i Windows Vista ligger det under Kontrollpanelen/System.

  PÅ DJUPET
  För den som vill gå mer på djupet på sin Windowsdator är Microsoft Sysinternals en bra resurs. Både som informationskälla och för de små verktygsprogram som finns att ladda hem: till exempel Autoruns och Process Explorer

  • www.sysinternals.com

  Annons
  Annons
  X

  Det finns en hel del man kan göra för att snabba upp sin Windowsmaskin. Allt från enkla steg som att köra Windows diskdefragmenterare lite då och då till att rensa upp bland installerade program till att borra sig djupare ner i operativsystemet.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X